Chavez' skudd for baugen

I natt vant president Hugo Chávez valget i Venezuela med om lag 10 prosent flere stemmer enn motstanderen. Sammenlignet med for seks år siden da han vant med 25 prosent er det et alvorlig skudd for baugen.

Venezuelas president Hugo Chavez

Hugo Chávez kunne smile bredt etter valgseieren i går, men velgermassen hans har krympet betraktelig siden forrige valg.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Venezuelas velgere har talt. Begge kandidatene lovte bedre sosiale vilkår, men flertallet foretrakk presidentens vei.

Henrique Capriles

Henrique Capriles tapte gårsdagens valg, men kan få en ny mulighet om fire år.

Foto: Fernando Llano / Ap

Det vil si store offentlige programmer, nasjonaliseringer og en sterk stat. Utfordreren Henrique Capriles, som har rost

Chavez for hans innsats for de fattige, hadde en annen «visjon» som han kalte det; med privatisering, markedstilpasning og USA-tilnærming. En oppslutning på nærmere 44 prosent er en oppmuntring for den 40-år gamle delstatsguvernøren som allerede har sagt at han vil fortsette sitt arbeid for Venezuela.

Forutsigbare reaksjoner

Den venstreorienterte Hugo Chávez har i dag fått gratulasjoner fra sine latinamerikanske kollegaer i samme leir.

Bolivias Evo Morales, Ecuadors Rafael Correa og Argentinas Cristina Fernandez har alle sendt hilsener av typen «din seier er vår seier», mens USA og EU er vel så opptatt av mindretallets fremtidige rettigheter.

Chavez takket i natt også de som hadde stemt imot ham. Og selv om de ikke delte hans syn på den «bolivarianske revolusjon», så inviterte han til debatt og samarbeid om Venezuelas fremtid. Men splittelsen er så dyp at en nasjonal dialog er lite sannsynlig.

Roten til alt ondt

Oljerike Venezuela har alltid hatt en svært skjev fordeling av landets inntekter. Chavez har endret på dette.

Han kommer selv fra enkle kår og har ikke glemt hvor han kommer fra. Han har vært en slags venstresidens Robin Hood og tatt fra de rike og gitt til de fattige. Men det som i andre land blir kalt overføringer i form av skatt, blir i Venezuela sett på som overgrep.

Den tidligere overklassen i landet motsatte seg de bolivarianske reformene og forsøkte å styrte Chavez ved et kupp i 2002. Det gikk et par døgn før det var klart at Chavez og regimet hadde overlevd, men ledende medier hadde støttet kuppmakerne og USA hadde rukket å anerkjenne det nye regimet.

Todagerskuppet for ti år siden førte til økt mistenksomhet og mistillit i det allerede dypt splittede landet.

Helse til besvær

Hugo Chávez ga opp en lovende karriere som baseballspiller for å bli offiser og senere politiker. Men han henter ofte bilder og begreper fra baseball når han snakker politikk. Og han elsker å opptre med caps og balltre.

Men det siste året har han hatt kreft og tilbrakt mye tid på Cuba der han har fått behandling. President Hugo Chávez hevder nå at han er uten symptomer, mens kreftleger sier det må gå lengre tid før man kan vite om man er frisk.

Og presidentens helse er det store spørsmålstegnet i Venezuela.

Hva skjer?

Skulle han få tilbakefall så tilsier grunnloven at dersom en sittende president må gi seg i løpet av seksårs periodens første fire år, så skal det avholdes nyvalg. Henrique Capriles kan altså få en ny sjanse, mens venstresiden uten Chavez har et problem.

Hans enorme utstråling og karisma har fullstendig skygget for utfordrere. Den «bolivarianske revolusjon» er så sterkt knyttet til hans person og lederstil at det vil bli vanskelig for en kronprins å videreføre revolusjonen.

Men Chavez som har overlevd både kupp og kreft vil etter alt å dømme ikke gi opposisjonen den gleden.

SISTE NYTT

Siste nytt