Chávez gjenvalgt i Venezuela

Caracas (NRK): President Hugo Chávez fikk 54 prosent av stemmene og er gjenvalgt for seks nye år i Venezuela, viser resultatene fra søndagens valg i landet.

Folk feiret i gatene i Caracas etter Chavez' seier i Venezuela. Reporter: Dag Bredvei.

Folk feiret i gatene i Caracas etter Chavez' seier i Venezuela. Reporter: Dag Bredvei.

Opposisjonens kandidat Henrique Capriles hadde en oppslutning på 44,97 prosent da 90 prosent av stemmene var talt opp, og resultatet ble dermed som de siste meningsmålingene tydet på.

Hele 81 prosent av Venezuelas 19 millioner stemmeberettigede avga stemme under søndagens valg, som ifølge valgkommisjonens leder Tibisay Lucena forløp uten problemer.

– Valgprosessen gikk rolig for seg uten hendelser av noe slag, sa hun da hun kunngjorde resultatet natt til mandag.

(artikkelen fortsetter unde bildet)

Hugo Chávez

Hugo Chávez ble møtt med et rødt folkehav da han talte ved presidentpalasset etter at valgseieren ble et faktum.

Foto: JUAN BARRETO / Afp

Det råder folkefest i gatene i Venezuelas hovedstad Caracas. I det samme øyeblikket som kunngjøringen ble lest opp, eksploderte nattehimmelen i et eneste stort fyrverkeri.

Det ble skutt opp raketter, og det var påfallende hvor kjapt det kom, i det samme øyeblikket som da meldingen ble lest opp. Nå er tilhengerne samlet i en eneste stor folkefest utenfor presidentpalasset der Chavez bor.

Der kom presidenten ut på sin faste balkong og ble hyllet av sine egne tilhengere. Han takket dem for at de hadde gitt han fornyet tilllit. Før dette sendte Chavez ut en twitter-melding der han skrev «takk, mitt elskede folk.»

Hugo Chavez, twitter-melding

Twitter-meldingen Hugo Chávez skrev etter at valgseieren ble offentliggjort.

Salsa og fyrverkeri

Gråtende Capriles-tilhengere innså også tidlig hvilken vei det bar, selv om opposisjonens nederlag denne gangen var knappere enn noensinne.

Ved siste valg sikret Chávez seg nærmere 63 prosent av stemmene, men Venezuelas velgere var nok en gang sikre i sin sak og sørget for det nødvendige flertallet.

Capriles erklærer valgnederlaget

Opposisjonslederen Capriles erkjente tidlig valgnederlaget, og gratulerte Chávez med seieren.

Foto: EITAN ABRAMOVICH / Afp

Capriles erkjente nederlaget og gratulerte Chávez med seieren.

– Jeg sender ham mine gratulasjoner, sa Capriles i en tale til sine støttespillere.

Han ba tilhengerne om ikke å være nedslåtte.

– Vi har sådd mange frø rundt om i Venezuela, som jeg er sikker på vil vokse seg til sterke trær, sa Capriles.

I overført betydning, det tar tid å ville frariste Chávez makten i Venezuela.

Støtte fra fattige

Venstrepopulisten Chávez er 58 år gammel og har vært president i Venezuela siden 1998. Han vant presidentvalgene både i 1998, 2000 og 2006 og har også fått solid flertall for sin politikk gjennom flere folkeavstemninger.

Som president har Chávez brukt landets oljeinntekter på helse, utdanning og sosiale tiltak, noe som har gjort ham populær blant landets fattige.

Deler av omverdenen med USA i spissen ser derimot på Chávez med stor skepsis, blant annet takket være hans storstilte nasjonalisering av alt fra oljeindustrien til banker, gruver, energi, transport, kommunikasjon og jordbrukssektoren.

Mer sosialisme

Utfordringen til 58-åringen er først og fremst å prøve å bygge bro i et sterkt polarisert og splittet land. Opposisjonen har særlig anklaget Chávez for å ta for lett på kriminaliteten i landet. Det er nå det mest uttrygge landet i latin-Amerika. Voldsspiralen har eksplodert, og det gir en stor utfordringen for presidenten.

Mange av hans velgere stemte på opposisjonen fordi de ønskte å få kriminaliteten redusert. Chávez har gitt uttrykk for at han ønsker å utvikle landet i en mer sosialistisk retning, med større fordeling av godene og et sterkt sosialt program. Med boliger og offentlig helsetilbud for alle.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.