Chávez ferdig med valgkampen – nå gjenstår valget på søndag

President Hugo Chávez ble hyllet i natt på det siste valgmøtet før søndagens presidentvalg. I 14 år har han inspirert sine velgere og fått dem til å tro at han nærmest er deres frelser.

Venezuelas president Hugo Chávez under sitt avsluttande valkampmøte, 4. oktober

NÅ ER DET STEMMENE SOM GJELDER: Chávez kaster bort mikrofonen etter han er ferdig med talen. Nå gjenstår bare selve valget, som går av stabelen førstkommende søndag.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Jon Gelius byline Venezuela

Fra alle kanter strømmet de ut i gatene her i hovedstaden Caracas for å hylle sin store helt. NRK fulgte massemønstringen på nært hold. En folkevandring for å vise all verden hvem som er deres frelser og velgjører. Men så åpnet himmelens sluser seg.

Det ble en prøvelse for Chavistas – kallenavnet på støttespillerne til president Hugo Chávez. Uværet la en demper på folkefesten, men de aller mest lojale lot seg ikke affisere.

Regnvær la demper på massemønstringen, men lojale støttespillere holdt for å få et glimt av Chavez

HIMMELEN ÅPNET SEG: Regnvær la demper på massemønstringen, men lojale støttespillere holdt ut i håp om å få et glimt av Chavez.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Regnet stanser ikke oss. Det er Guds vilje at det regner nå. Vi støtter Chávez og vil ha ham gjenvalgt, sier en eldre kvinne til NRK mens regnet høljer ned.

En annen kvinne stemmer i:

– Chávez er vår mann. Han klarer dette. Vi stoler på ham.

Historisk prøvesten

Hugo Chávez står foran sin tøffeste utfordring noensinne. Han må bevise at han fortsatt har den mest folkelige appellen overfor sine landsmenn. Valget på søndag beskrives som en historisk test for Latin-Amerikas mest frittalende leder.

Tilhengerne hans er lett gjenkjennelige i røde t-skjorter med påskriften om at Chávez ikke vil forlate sitt folk. Overalt møtes NRKs korrespondent med tilrop om å formidle den store lederens posisjon blant folket.

Til sammen flere hundre tusen mennesker samlet seg i natt i gatene for å høre ham tale.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Folkemønstring i Caracas med velkjente røde t-skjorter som klesdrakt for å hylle president Chavez

HUNDRE TUSENVIS I GATENE: Folkemønstring i Caracas med velkjente røde t-skjorter som klesdrakt for å hylle president Chavez.

Foto: Jon Gelius / NRK

Budskapet var klart: velgerne ble bedt om å stemme tidlig på søndag – for fremtiden, livet og Chávez.

En folkehelt

På kjøretøyet skal storfolk kjennes. Chavez på motorsykkelstyre i Caracas.

MOTORSYKKELPRYD: På kjøretøyet skal storfolk kjennes. Chavez på motorsykkelstyre i Caracas.

Foto: Jon Gelius / NRK

For mange i folkemengden er Chávez, eller El Commandante, landets første president som oppriktig har brydd seg om og hjulpet de fattigste.

Det har skjedd målrettet med boliger, sosiale hjelpetiltak, skoler og universiteter og subsidierte matvarebutikker.

Chávez har vært gjennom kreftbehandling, men den 58 år gamle presidenten virket tilbake i godt gammelt slag på folkemøtet.

Men, han møter tøffere politisk motstand enn på lenge.

Rivalen Henrique Capriles har solgt seg inn som en moderat sentrumskandidat etter modell av det brasilianske arbeiderpartiet og deres frontfigur, tidligere president Lula da Silva.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Venezuelas andre kandidat i presidentvalget, Henrique Capriles

CHÁVEZ' MOTKANDIDAT: Henrique Capriles Radonski er hans fulle navn. Han er en ung, sentrum-høyre-kandidat.

Foto: STRINGER/VENEZUELA / Reuters

Capriles er akkurat fylt 40 år, var tidenes yngste parlamentsmedlem og historiens yngste parlamentspresident i Venezuela. Han har vært ordfører for en av de velstående forstadskommunene til hovedstaden Caracas. De siste årene har han vært guvernør i delstaten Miranda.

Hard kamp om velgerne – oljeformuen er en viktig kampsak

Over hele hovedstaden Caracas pryder portretter av president Hugo Chavez byen

STERKT TIL STEDE: Over hele hovedstaden Caracas pryder portretter av president Hugo Chavez byen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Chávez og Capriles kjemper om i alt 19 millioner registrerte velgere. De siste meningsmålingene gir Chávez en 10 prosents ledelse på sin utfordrer.

Venezuela er en av verdens største oljeprodusenter, og hele 40 prosent av regjeringens statsbudsjett kommer fra oljeinntektene.

Økonomi og forvaltningen av Venezulas enorme oljeformue er dermed det viktigste valgkamptemaet.

Men også retten til gode skoler og helsetjenester står sentralt. I tillegg vil mange ha slutt på volden og kriminaliteten som herjer i landet.

Analytikere peker på at Chávez har et solid grunnfjell av velgere på noe over 45 prosent, mens Capriles får en oppslutning på rundt 35 prosent. Men kampen står om de om lag 20 prosent som foreløpig ikke vil oppgi hvem de støtter.

Når hver femte velger i Venezuela ennå ikke har bestemt seg, er det åpent hvem av de to rivalene som kan bli Venezuelas neste president.

SISTE NYTT

Siste nytt