Chavez ber om fullmaktslov

Venezuelas president, Hugo Chavez, skal be Kongressen om en fullmaktslov som vil sette ham i stand til å regjere uten støtte fra nasjonalforsamlingen.

Venezuelas president, Hugo Chavez, ber Kongressen om en fullmaktslov.
Foto: Francisco Batista / AP

Han varsler også en nasjonaliseringsbølge i oljeindustrien, som kan ramme blant annet Statoil.

- Vi skal nasjonalisere alt som er blitt privatisert, har Hugo Chavez slått fast under edsavleggelsen for nye regjeringsmedlemmer i går - blant annet prosjekter i Orinoco-beltet nordøst i Venezuela.

 

Hugo Chavez nå blir beskyldt for å ville opprette den sosialistiske ettpartistaten etter kubansk mønster.

 

Statoil berøres

Skjer det, vil det berøre selskaper som amerikanske Chevron, Exxon-Mobil, Conoco Phillips og norske Statoil.

Disse selskapene driver prosjekter for å gjøre tung råolje egnet til å bli rafinnert til drivstoff.

Og det er stor mulighet for at Chavez får det som han vil: Da opposisjonen boikottet kongressvalget i 2005, sørget den for at det bare er Chavez-folk i den lovgivende forsamling.

Ikke nok med det: Chavez vil også be kongressen om en fullmaktslov så han kan regjere per dekret. Det betyr at presidenten ikke trenger støtte fra nasjonalforsamlingen for å få gjennom en lov.

Stenger privat-TV

Denne "alle lovers mor" som Chavez kaller den, vil gjøre det lettere å gjennomføre den bolivarske revolusjon - den som vil ha "Den sosialistiske republikk Venezuela" som mål. Lovforslaget skal komme om noen dager.

Og det er mer: Hugo Chavez har lagt seg ut med Organisasjonen av Amerikanske Stater (OAS), som er er en internasjonal organisasjon for de selvstendige statene i Amerika. OAS har rettet skarp kritikk mot Chavez fordi han ikke vil fornye lisensen for den privateide TV-senderen RCTV, som Chavez beskylder for å ha støttet kuppet mot hans regime i 2002. Lisensen utløper i mars.

Konsekvensen av alle disse tiltakene er at Hugo Chavez nå blir beskyldt for å ville opprette den sosialistiske ettpartistaten etter kubansk mønster.

Chavez benekter det og viser til at han har framstilt seg for valg gjentatte ganger siden han ble valgt første gang i 1998.

SISTE NYTT

Siste nytt