Charlie Hebdo-terroristene er drept

DAMMARTIN-EN-GOËLE (NRK): De to terrormistenkte brødrene er drept, mens gisselet er frigitt og i sikkerhet, etter at franske spesialstyrker stormet bygningen de hadde forskanset seg i.

Eksplosjon på trykkeriet

Det bekrefter fransk politi, melder Reuters.

Ifølge AFP kom først de to brødrene Said (34) og Cherif (32) Kouachi ut av bygningen og begynte å skyte mot politiets spesialstyrker. Styrkene stormet deretter bygningen, hvor de to brødrene hadde forskanset seg med et gissel.

Like før klokken 17 hørtes flere skudd på stedet. Det var deretter stille, før man hørte flere runder med skudd, fulgt av eksplosjoner.

TV-bildene viste også flere flammeglimt ved bygningen i forbindelse med eksplosjoner.

Like før hadde en konvoi med franske spesialstyrker kjørte mot bygningen, og også flere ambulanser kjørte inn mot området.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Hør skytingen her

Samtidig som aksjonen i Dammartin-en-Goële stormet politiet et supermarked i Paris, hvor minst én person holdt flere personer som gisler fredag. Mannen skal ha truet med å drepe alle gislene dersom politiet ikke lot de to terrormistenkte brødrene gå.

Minst fire gisler i supermarkedet ble drept, mens resten kom seg ut da politiet stormet butikken.

Intens «stand-off» mellom politi og brødrene

Jakten på de to brødrene har pågått siden det dødelige angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen onsdag formiddag, som mennene er mistenkt for å stå bak. Tolv mennesker ble drept i angrepet.

Det har vært en intens jakt, og opp mot 90.000 politifolk og militærpoliti ble satt inn i søket. I tillegg har politiet lett etter brødrene med helikoptre med varmesøkende kameraer.

Politimann på taket av bygningen hvor terrormistenkte brødre forskanset seg

Fransk spesialpoliti ble plassert blant annet på taket av bygningen hvor de to terrormistenkte brødrene forskanset seg.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Fredag morgen tok jakten en ny, dramatisk vending.

Brødrene truet til seg en bil, og skal da ha sagt til kvinnen som eide bilen, at de var fra Al Qaida i Jemen.

Bilen med brødrene ble deretter stanset i en veisperring, og det ble en skuddveksling mellom de terrormistenkte mennene, som hele tiden er blitt beskrevet som bevæpnede og farlige, og politiet.

Mennene kom seg unna, og det var da de tok seg inn i trykkeriet, som ligger i et større industriområde i utkanten av byen Dammartin-en-Goële, ikke langt fra Paris' hovedflyplass Charles de Gaulle.

De tok ett gissel, og politiet omringet bygget med minst 1500 politifolk, skarpskyttere og helikoptre.

Siden var det en intens «stand-off» mellom de mistenkte terrorbrødrene og politiet.

– Ønsket å dø som martyrer

Lenge syntes situasjonen fastlåst, og Le Monde meldte ved 15.45-tiden at det franske innenriksdepartementet opplyste at politiets forhandlere forsøkte å etablere en kontakt med brødrene.

I kontakt med politiet skal de terrorsiktede brødrene Kouachi i formiddag ha uttrykt at de ønsket å dø martyrdøden, meldte franske medier.

– Politiet har fått opplyst at de ønsker å dø som martyrer, sa et parlamentsmedlem fra området, Yves Albarello, til den franske tv-kanalen iTélé.

Det er general Denis Favier, som er sjef for hele den nasjonale paramilitære styrken, som ledet operasjonen.

Le Figaro skrev tidligere i dag at målet var å ta Kouachi-brødrene levende. Slik gikk det ikke.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Jakten på terroristene i Paris

Skoler ble evakuert

Franske politistyrker omringet bygningen hvor terroristene befant seg, og sendte spesialstyrkene opp på taket av bygningen.

To av fire baner ved flyplassen Roissy Charles de Gaulle ble stengt, og flere fly ble omdirigert fordi de befant seg i nærheten av politiaksjonen. Politiet hadde på det tidspunktet også flere helikoptre i lufta over området.

Mens aksjonen pågikk, ble skolene i området stengt. Borgermesteren i Dammartin-en-Goële ba foreldre om å ikke oppsøke barna sine på skolen. I stedet ble barna på skolene i området i ettermiddag evakuert med busser.

Trykkeriet Création Tendance Découverte

De mistenkte har forskanset seg i dette trykkeriet Création Tendance Découverte

Foto: Google Maps

Terrortrening av Al Qaida

Det ble utstedt arrestordre på de to brødrene etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen.

Chérif og Said Kouachi ble begge født i Paris av algeriske foreldre.

En amerikansk tjenestemann har sagt til New York Times at den eldste av de to, Said Kouachi, fikk terroropplæring av Al Qaida i Jemen i 2011, og at amerikanske myndigheter har vært klar over begge to i flere år.

Said Kouachi var i Jemen i noen måneder og fikk der opplæring i bruk av håndvåpen, skyting og andre militære ferdigheter som han onsdag viste at han behersket.

Fredag ettermiddag meldte også BBC at de hadde fått bekreftet at de to terrormistenkte brødrene har stått på britiske myndigheters «warnings index», som er en liste over folk de mener kan utgjøre en trussel, i lengre tid.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.