Charlie Hebdo er ute i aviskioskene

PARIS (NRK): Nå er satiremagasinet Charlie Hebdo tilbake på sin rette plass, til salgs i aviskioskene. Etterspørselen er stor. Allerede før kl. 05 måtte en skuffet kunde gå hjem uten å få kjøpt bladet.

Selger Charlie Hebdo i aviskiosken

Kioskeier Martine le Manach merker den store etterspørselen etter satiremagasinet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Tidlig onsdag morgen fikk de lokale aviskioskene i Paris utlevert de første utgavene av Charlie Hebdo.

Etterspørselen har vært stor blant franskmenn for å sikre seg onsdagens utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo, den første publikasjonen etter terrorangrepet i redaksjonslokalene.

– Jeg pleier vanligvis å få inn tre eksemplarer. I dag får jeg 70, men alle er reservert til mine faste kunder, forteller kioskeier Martine le Manach til NRK.

Hun jobber i en aviskiosk som ligger i en av sidegatene ved Triumfbuen i sentrum av den franske hovedstaden.

En fransk kvinne måtte dra hjem fra kiosken med uforrettet sak, etter å ha stått opp før kl. 05 for å sikre seg to eksemplarer av Charlie Hebdo.

– Jeg ville kjøpe en til meg og en til min sønn, så jeg er ganske skuffet, sier hun til NRK.

HØR: Allerede tidlig onsdag morgen var satiremagasinet Charlie Hebdo utsolgt i flere av aviskioskene i Paris.

Støtter avisen

Ivan Marganovic vil kjøpe Charlie Hebdo

Ivan Marganovic håper å få et eksemplar av magasinet.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Fornøyd kunde med Charlie Hebdo

Denne fornøyde kunden klarte å sikre seg et eksemplar av satiremagasinet med den ikoniske grønne forsiden.

Foto: Marit Kolberg

Rundt kl. 07 om morgenen har det begynt å danne seg små køer foran diverse aviskiosker i sentrum av Paris. Alle er ute etter en ting. Satiremagasinet med den ikoniske grønne forsiden.

Ivan Marganovic (23) er blant dem som står i kø.

– Jeg vil kunne bevege meg trygt i Paris, uten å være redd for slike terrorangrep, sier Marganovic som sto opp tidlig i dag for å vise sin støtte til Charlie Hebdo.

NRK møter en mann som klarte å sikre seg et eksemplar. Han stiller opp til et bilde, men ønsker ikke å stå frem med navnet sitt.

– Dette er første gangen jeg kjøper avisen og jeg gjør det for å vise at jeg støtter Charlie, sier den fornøyde kunden til NRK.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Åse Marit Befring i Paris

VIDEO: NRK-korrespondent Åse Marit Befring i Paris

5 millioner utgaver

Magasinet har vanligvis oppslag på 60.000 eksemplarer. Først ble det bestemt å trykke én million eksemplarer, deretter ble det økt til tre millioner. Nå har distributøren bestemt å trykke fem millioner eksemplarer. De første 500.000 kopiene ble lagt ut for salg i dag. '

Denne gangen blir bladet også oversatt til hele 16 språk og solgt utenlands. Bare den franske, italienske og tyrkiske utgaven kommer på papir, mens satiremagasinet vil være tilgjengelig elektronisk på engelsk, spansk og arabisk.

NRK erfarer at det vil komme rundt 200 eksemplarer til salgs her i Norge. Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, kan foreløpig ikke bekrefte at magasinet kommer for salg også her i landet

Lange køer i Paris for å kjøpe Hebdo

Flere kiosker ble utsolgt for satiremagasinet Charlie Hebdo på kort tid.

Foto: Marit Kolberg / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt