Republikaneren Scott Browns seier i senatsvalget i Massachusetts tar pusten fra hele det demokratiske partiet.
- Les:
Helsereformens skjebne er plutselig helt uviss når demokratene ikke lenger har den 60. stemmen som garanterer at de kan kjøre på som de vil.
- Les:
- Les:
Og tapet av senatssetet som har tilhørt Demokratene i et halv århundre er et illevarslende tegn foran høstens kongressvalg.
Arroganse og sinne
Massachusetts-velgernes nei til å fornye demokratenes mandat har flere årsaker.
Arroganse er en av dem.
Demokratenes kandidat Martha Coakley var så sikker på seier at hun nesten ikke gadd å drive valgkamp og holdt seg langt vekk fra velgerne før jul. Mens motkandidaten Brown var å se overalt.
Og da Demokratene endelig oppdaget at de sto i fare for å bli vraket, var det for sent. Verken dyr tv-reklame eller valgkampbesøk av både Barack Obama og Bill Clinton klarte å redde henne.
Men tapet er ikke Coakleys skyld alene.
Amerikanerne lever i usikre tider og er frustrerte. Også denne gangen har frustrasjonen - og det amerikanske kommentatorer kaller «en bølge av sinne» - gått utover det partiet som sitter med makten.
- Les:
Sist var det Republikanerne, nå var det altså Demokratenes tur. De har jo bukta og begge ender i Det hvite hus og i begge kamrene i Kongressen.
Det er noe mange amerikanere er ukomfortable med, fordi de mener det truer den grunnlovsfestede balansen mellom den lovgivende og den utøvende makt. Det er ikke uvanlig at velgere stemmer på det ene partiet i presidentvalg og det andre i kongressvalg.
«Change» begge veier
Helsereform har nok også påvirket suppleringsvalget i Massachusetts, om enn på en annen måte en for-og-i mot. Innbyggerne i delstaten nyter allerede godt av en offentlig helseforsikring som dekker alle og er fornøyd med det. Men å betale for at også folk i andre delstater skal få det samme tilbudet er de nok ikke like interessert i.
- Les:
For nøyaktig ett år siden i dag ble Barack Obama tatt i ed som USAs 44. president med løftet om «change» - forandring.
- Se:
Nå har republikanerne overtatt ropet om forandring. Etter det forsmedelige tapet i den demokratiske høyborgen Massachusett er det mange demokrater i Kongressen som har grunn til å frykte velgernes dom i mellomvalget i november.
For det kan bli «change» igjen.