Cathrine ble igjen i evakuert by: – Det er helt tomt her

Catherine Aasen bor i Wilmington i Nord-Carolina. Mens de fleste andre har dratt, har hun bunkret opp med nødforsyninger i påvente av orkanen «Florence».

Regnfylt gate i Wilmington mens de venter på orkanen Florence

Regnet og vinden som følge av orkanen Florence har allerede kommet i Wilmington i Nord-Carolina. Byen er nesten tom for folk, og det meste er stengt.

Foto: Andrew Caballero-reynolds / AFP

– De fleste har dratt, men jeg har valgt å bli. Byen har vært tom siden mandag. Det er ingen bensin igjen, og alle bensinstasjonene er stengt. Det er såkalt frivillig evakuering, og selv om de fleste har valgt å dra, har jeg bestemt meg for å bli. Jeg har bunkret opp med mat, vann, batterier og lommelykter, forteller Catherine Aasen.

Catherine Aasen

Catherine Aasen har valgt å bli i Wilmington, men er forberedt på at været kan gjøre skade.

Foto: Privat

Selv om regnet har kommet og vinden allerede river godt, og både boligeiere og forretningsdrivende har sikret seg med sandsekker foran dørene og planker foran vinduene, er det verste fortsatt i vente for byen som ligger ved utløpet av Cape Fear-elven.

– Været skal bli merkbart verre gjennom natten og morgendagen. Det er mulig at uværet varer helt til søndag, forteller den amerikanske kvinnen som tidligere har bodd flere år i Norge.

Orkanen Florence, som nærmer seg USAs østkyst, er nedgradert til en kategori 2-orkan. Se stormen nærme seg kysten.

Værtelefon fra Trump

– Borgermesteren i byen fikk en telefon fra president Donald Trump, de diskuterte uværet, forteller Aasen.

Slik treffer orkanen Florence Wilmington

Catherine Aasen bor der hvor den blå prikken er satt på faksimilen fra mapbox, som viser orkanens vei mot og innover land.

Foto: Faksimile mapbox

Presidenten oppfordret i går innbyggerne i de utsatte områdene om å komme seg unna og ikke leke med uværet.

Florence var først kategorisert som en orkan i kategori 4. Den er nå nedgradert til kategori 2, men kan likevel gjøre stor skade.

Enkelte steder er det varslet opp til én meter nedbør i løpet av de kommende sju dagene, og en stigning av vannstanden opptil fire meter. Store oversvømmelser er ventet langt inn i landet.

– Dette er en kraftig storm som kan ta liv. I dag blir trusselen virkelighet, advarer Nord-Carolinas guvernør Roy Cooper. Han ber alle ta sine forholdsregler, helst komme seg vekk og i trygghet.

Carolinas Prepare As Hurricane Florence Approaches

Buddy Dozier og sønnen Harris fjerner planker fra sin nybygde brygge i Wilmington, i håp om at vannet skal få en lettere passasje i stedet for å ødelegge hele brygga.

Foto: Mark Wilson / AFP

Store, sinte bølger

Orkanens øye er ikke ventet å treffe før fredag morgen lokal tid, og da sentrale kystområder. Men de ytre delene av orkanen har allerede truffet deler av kysten.

Noen av de få som har valgt å bli igjen på øystripen Outer Banks, foreviget store, sinte bølger som slår hardt inn over land.

Mer enn 10 millioner mennesker lever i områdene hvor det er sendt ut stormvarsel. Allerede er rundt 1,7 millioner i de mest utsatte områdene i Nord-Caroline, Sør-Carolina og Virginia evakuert.

Tettpakkede turistbyer er stille og folketomme, både besøkende og fastboende har fulgt rådene og reist.

Bølger slår motOceana Pier & Pier House Restaurant i Atlantic Beach, N.C.

Bølgene slår mot Oceana Pier & Pier House Restaurant som ligger i Atlantic Beach i Nord-Carolina.

Foto: Travis Long / AP

Flyplasser har innstilt virksomheten, mellom 1200 og 1400 avganger og ankomster er kansellert. 12.000 bolighus og forretninger har allerede mistet strømmen, det er ventet at dette raskt kan øke til 3 millioner.

Værvarslingsselskapet Accuweather anslår at uværet kan forårsake ødeleggelser for opptil 500 milliarder kroner.

Parkeringsplass under vann i

Denne parkeringsplassen i New Bern i Nord-Carolina er allerede under vann. Og mer skal det bli.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Skaper hodebry for værmelderne

Bevegelsesmønsteret til orkanen har skapt hodebry for amerikanske værvarslere. Normalt klarer ekspertene å forutsi med stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men slik har det ikke vært nå.

– Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan. Florence er en underlig skrue, sier Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia til media.

SISTE NYTT

Siste nytt