– De regionale myndighetene har alt klart slik at katalanere søndag 1. oktober kan stemme, slik de alltid har gjort, i normaltilstand. Slik kan de som ønsker å stemme «ja» og de som vil stemme «nei», trygt gjøre det, sa den Catalonias president Carles Puigdemont dagen før den katalanske nasjonaldagen, 11. september.
For å organisere folkeavstemningen har katalanske myndigheter måttet printe ut valgsedler, sette opp valglister og organisere valglokaler med diskresjon for å unngå motstand fra spanske myndigheter.
DEMONSTRASJON: Folk marsjerer med lommelykter, og et stort Estelada flagg under en demonstrasjon for Catalonias uavhengighet, i Vilafranca del Penedes i Spania.
Foto: Albert Gea / Reuters– Det er en lovlig folkeavstemning, ifølge lovene som ble godkjent av det katalanske parlamentet, sa Puigdemont.
Sterk motstander
Torsdag satte landets grunnlovsdomstol foten ned for loven fra den katalanske regjeringen som åpnet for folkeavstemning om løsrivelse fra landet.
Spanias statsminister Mariano Rajoy har vært sterk motstander av folkeavstemningen og har ment at den var grunnlovsstridig. Han har tatt til orde for at han vil gjøre alt han kan for å få den stoppet.
– En slik avstemning er ulovlig og er et angrep mot Spania og Catalonias institusjonelle orden. Dette er noe regjeringen ikke kan tillate, ei heller domstolene, sa Rajoy i en fjernsynstale etter regjeringsmøtet torsdag.
MOTSTANDER: Spanias statsminister Mariano Rajoy er sterk motstander av folkeavstemningen og mener den er grunnlovsstridig.
Foto: Pierre-philippe Marcou / AFPFlesteparten ønsker løsrivelse
De siste målingene utført i juli, viser at 62,4 prosent ønsker uavhengighet, mens 37,6 prosent er motstander av at Catanolia skal erklære seg som egen stat.
Catalonia er en region med 7,5 millioner innbyggere, som står for en femdel av Spanias BNP. De har eget språk og tradisjoner. Regionen har utstrakt selvstyre, men separatister har lenge krevd full løsrivelse.