Catalonias myndigheter gir ikke klart svar på selvstendighetsspørsmålet

Catalonias president Carles Puigdemont har sendt et brev til Spanias regjering der han unnviker spørsmålet om selvstendighet og i stedet ber om dialog. Madrid svarer med å kreve svar innen torsdag.

Soraya Saenz

FRIST TIL TORSDAG: Visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria fir Catalonia frist til torsdag på å svare om de erklærer uavhengighet.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Den spanske regjeringen har bedt om et klart svar fra katalanske regionmyndigheter om hvorvidt de har erklært seg uavhengige fra Spania, og krevde svar innen i dag, mandag, klokka 10.

Nå er fristen utsatt til torsdag klokken 10.00, melder Reuters. Hvis ikke vil myndighetene styre Catalonia fra Madrid, sier visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria.

Kravet kom etter at Puigdemont tirsdag i forrige uke antydet en uavhengighetserklæring, men utsatte den i håp om dialog med spanske sentralmyndigheter.

Carles Puigdemont

Catalonias president Carles Puigdemont ber myndighetene i Madrid om dialog, uten å svare på om de har erklært seg selvstendige. Madrid krever svar.

Foto: Lluis Gene / AFP

Vil ha dialog

I et brev sendt til den spanske regjeringen ber Puigdemont nok en gang om dialog, og uten å svare direkte på spørsmålet om Catalonia har erklært seg uavhengig. I stedet lover han å utsette eventuelle tiltak på vei mot uavhengighet.

Puigdemont foreslår at han og statsminister Mariano Rajoy møtes så fort som mulig, og at dialogen løper de neste to månedene.

Rajoy sa i forrige uke at det er umulig å holde en dialog med noen som bryter loven. Han anklaget også regionmyndighetene for å ha forsøkt å skaffe seg falsk legitimitet ved hjelp av demonstrasjoner og stemplet dem som en gjeng aktivister.

Artikkel 155

Og i påvente av en avklaring på dette har myndighetene i Madrid satt i verk forberedelsene til et dramatisk svar: Å iverksette paragraf 155 i den spanske grunnloven.

Denne bestemmelsen gir Spanias regjering rett til å sette det katalanske selvstyret ut av drift, og å overta kontrollen over de regionale institusjonene i Barcelona.

Paragraf 155 er en del av grunnloven fra 1978, men i de 40 årene som er gått har det aldri vært aktuelt å bruke den

For drøyt to uker siden avholdt regionmyndighetene en folkeavstemning om uavhengighet, der om lag 90 prosent sa ja til løsrivelse, men kun 43 prosent av velgerne deltok.

Regjeringen i Madrid og spansk rettsvesen har erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig, og spansk politi ble satt inn for å stanse den. Det endte imidlertid med sammenstøt og kraftig kritikk av spansk politis framferd.

SISTE NYTT

Siste nytt