Catalonia-konflikten rammer turismen

Catalonia-konflikten kan koste dyrt – ikke bare menneskelig og politisk, men også økonomisk. Nå rammes den viktige turistnæringen, og regionen kan tape milliarder av kroner.

SPAIN-CATALONIA-POLITICS-DEMO

Daglige demonstrasjoner i Barcelona og andre katalanske byer rammer nå reisenæringen i Spanias rikeste region.

Foto: PAU BARRENA / AFP

I årevis har Barcelona og resten av Catalonia vært et av Europas mest populære reisemål, og trenden har bare gått én vei – bratt oppover.

Så populært er området blitt at innbyggerne i Barcelona har holdt demonstrasjoner mot det de kaller "invasjonen" av turister.

Men nå frykter Catalonias turistmyndigheter det motsatte problemet. For hvem vil reise til et område med stor politisk uro og daglige demonstrasjoner?

Taper milliarder

Den bitre kampen mellom katalanske myndigheter og den spanske regjeringen om uavhengighet for Catalonia ser ut til å få alvorlige økonomiske følger for regionen.

KirkenSagradaFamilia

Den verdenskjente katedralen Sagrada Familia er Barcelonas mest populære turistmål. Men nå svikter turistene på grunn av konflikten om katalansk selvstyre.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Ifølge Catalonias turistsjef Patrick Torrent kan den viktige turistnæringen få et inntektstap på hele 500 millioner US dollar (rundt 4,3 milliarder norske kroner) i fjerde kvartal i år.

Dette er 10–12 prosent mindre inntekt enn forventet, og beløpet utgjør rundt 15 prosent av de årlige turistinntektene i regionen.

Forretningsreiser

Ifølge turistsjefen har de ni første månedene av året gitt svært høye turistinntekter for Catalonia, slik at årsresultatet trolig blir bedre enn i fjor.

– Men vi ser nå en klar nedgang i bestillingene, særlig for forretningsreiser, sier Patrick Torrent i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press.

En grunn til dette er at flere firmakonferanser er avlyst og flyttet til andre deler av Spania.

Bedriftene flytter

Siden 1. oktober i år, da katalanske myndigheter holdt folkeavstemning om løsrivelse fra Spania har nærmere 2.000 bedrifter flyttet sine firma-adresser ut av Catalonia og til andre byer i landet.

BarcelonaBank

Storbanken Sabadell er blant nærmere 2.000 selskaper som har flyttet sine firmaadresser fra Catalonia den siste drøye måneden.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

Den viktigste årsaken er at bedriftene vil unngå å miste adgangen til EUs indre marked dersom regionen løsriver seg fra Spania.

Den store bedriftsflukten har hatt store negative følger for katalansk næringsliv og sysselsetting.

15.000 mistet jobben

I oktober mistet nærmere 15.000 innbyggere i Catalonia jobben. Det var en økning i ledigheten med hele 3,67 prosent.

Dermed har denne rike, men uropregede regionen den dårligste utviklingen i hele Spania når det gjelder sysselsetting.

Og den spanske nasjonalbanken frykter at den politiske uroen i Catalonia kan føre til ytterligere forverring i økonomien i tiden fremover.

Fallende tillit

Catalonia er Spanias rikeste region, og har en av de mest dynamiske økonomiene i Europa.

Men den politiske uroen har nå fått det kjente kredittvurderingsselskapet Moody til å komme med følgende advarsel:

"Moody tror at den politiske ustabiliteten vil ha negative følger for økonomien, særlig gjelder dette turistnæringen og interessen fra utenlandske investorer."

FolkPåRamla

Arbeidsledigheten øker nå mer i Catalonia enn i noen av de 16 andre regionene i Spania.

Foto: JOSE JORDAN / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt