Castro vil sparke en halv million offentlig ansatte

Cuba vil avsette over en halv million statsansatte innen mars neste år og utvide det frie markedet for at de kan få arbeid.

Arbeidere reparerer sko i Havana

Arbeidere reparerer sko i en statlig eid skobutikk i Cubas hovedstad Havanna.

Foto: Franklin Reyes / Ap

Cuba vil avsette over en halv million statsansatte innen mars neste år og utvide det frie markedet for at de kan få arbeid.

Over 5 millioner statsansatte

Det er det største cubanske steget mot en mer privatisert økonomi siden 1960-tallet, ifølge Cubas arbeiderforening CTC.

Staten verken kan eller bør fortsette å opprettholde selskaper «med oppblåste lønnsutgifter og tap som bremser økonomien», skriver CTC i en pressemelding.

Rent formelt sparker president Raul Castro de ansatte for å øke effektiviteten i offentlig sektor, og planene vil ramme over en halv million ansatte i staten. Svært få vil få andre jobber i staten, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mer enn 85 prosent av Cubas arbeidsstyrke - over 5 millioner mennesker - jobber i staten. Mange av dem har lite produktive jobber, ifølge Reuters.

Fidel og Raul Castro

Raul Castro tok over som president etter broren Fidel Castro i 2008.

Foto: Franklin Reyes / Ap

Største privatiseringsreform siden 1968

Planen er president Castros viktigste reform siden han etterfulgte sin bror Fidel Castro som president i 2008. Det er også det største steget mot en privatisert økonomi siden alle små bedrifter ble tatt over av staten i 1968.

– Vi må for alltid viske ut inntrykket av at Cuba er det eneste landet i verden der mennesker kan leve uten å jobbe, sa Castro i august i generelle vendinger om planene om å kutte i statens lønnsutgifter.

Ifølge kilder i kommunistpartiet, som har sett de detaljerte planene om å «reorganisere arbeidsstyrken», kommer Cuba til å utstede 250.000 nye lisenser for selvstendig næringsdrivende i løpet av 2011 - nesten dobbelt så mange som det finnes i dag. Det vil også bli opprettet 200.000 andre ikke-statlige jobber.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt