NRK Meny
Normal

Castro demper forventningene

Cubas president Raul Castro demper forventningene om raske økonomiske reformer.

Raul Castro og Cubas visepresident Juan Almeida
Foto: Javier Galeano / AP

Globale prisøkninger på mat og olje forsinker planer om lønnsøkninger.

Forsiktige skritt

– Det er min plikt å snakke åpent og ærlig, for ikke å skape falske forventninger, sa 77 år gamle Castro i en tale til nasjonalforsamlingen på Cuba fredag kveld.

Raul Castro har tatt en del forsiktige skritt for å få fart på den cubanske økonomien, som i dag i all hovedsak er kontrollert av staten. Blant tiltakene er liberalisering av landbruket, med større muligheter for private bønder, og åpning for større lønnsforskjeller.

Hardere tider

Fredagens tale var Castros andre opptreden i nasjonalforsamlingen siden han ble innsatt som president i februar, og mange cubanere håpet at han ville kunngjøre mer omfattende reformer.

Nasjonalforsamlingen på Cuba

Nasjonalforsamlingen på Cuba.

Foto: Javier Galeano / AP

Men presidenten varslet tvert om hardere tider, på grunn av de skyhøye prisene på mat og olje på verdensmarkedet.

– Vi kan ikke unngå at de får virkninger for basisprodukter og tjenester, sa Castro, og la til at regningen for Cubas matimport øker med over 1 milliard dollar i år. Varslede lønnsøkninger for cubanske arbeidere kan bli forsinket, advarte han.

Vil øke matproduksjon

Castro viste til nye lover som gjør det lettere for private bønder å overta statlig jord som ligger brakk, for å øke Cubas egen matproduksjon.

De siste ti årene er arealet med dyrket mark på Cuba redusert med 33 prosent, sa Castro, som har gjort det til sin fanesak å øke matproduksjonen på Cuba.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt