Hopp til innhold

Castro ber USA om å avslutte handelsboikotten

Cubas president Raul Castro har oppfordret USA til å få en slutt på handelsboikotten av Cuba etter gjenopprettelsen av diplomatiske bånd mellom Washington og Havanna.

President Obama greeting Cuban President Castro

USAs president Barack Obama (t.v.) hilser på sin kubanske kollega Raul Castro under minnegudstjenesten til Nelson Mandela i Johannesburg i fjor. Nå ber Castro Obama og USA om å avslutte handelsboikotten mot Cuba.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Castro sier torsdag at den mer enn 50 år gamle boikotten har «skapt en enorm humanitær og økonomisk skade», melder BBC.

Men selv om USAs president Barack Obama har makt til å lempe ytterligere på USAs sanksjoner mot Cuba på egen hånd, er det bare Kongressen i USA som har makt til å avslutte handelsboikotten, og eksperter sier at mange republikanere fortsatt er sterkt imot dette og normaliseringen av forholdet mellom de to landene generelt.

Fra januar av har Republikanerne kontrollen i begge Kongressens kamre, og muligheten for at de folkevalgte skroter alle sanksjonene mot Cuba, er tilnærmet lik null. Mange republikanere ser det kubanske regimet som et undertrykkende diktatur.

«USAs verdier i forfall»

Florida senator Marco Rubio

Senator Marco Rubio mener at en avlsutning av boikotten vil kun bidra til at regimet i Cuba fester grepet om makten.

Foto: T.J. Kirkpatrick / Afp

Den cubansk-amerikanske republikanske senatoren Marco Rubio sa onsdag at han mener at Obama gjør et knefall for tyranniet, og vil gjøre alt for å «ødelegge hans plan».

– Presidentens avgjørelse om å belønne Castro-regimet og innlede en normalisering av forholdet til Cuba er ufattelig, sa Rubio ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Også de to republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham er kritiske til hånden Obama nå har strakt ut til Cuba. De mener at de «verdiene USA står for er i forfall».

– Det er gjennom å vise slike forsonende holdninger overfor diktatorer, kriminelle og motstandere, USA mister sin innflytelse i verden, skriver de to i en uttalelse.

Kan svekke Cuba-sanksjoner på egen hånd

Obama kunngjorde onsdag at ambassader skal opprettes, og det skal bli lettere å handle, reise og overføre penger. Han har imidlertid brede presidentfullmakter til å myke opp forbindelsene ytterligere til Cuba.

Selv om sanksjonene er nedfelt i den såkalte Helms-Burton-loven fra 1996, som bare Kongressen kan endre, kan Obama lette på handelsblokaden uten de folkevalgtes hjelp, ifølge eksperter Reuters har snakket med.

Presidenten kan for eksempel lempe på forbud på å handle med Cuba så lenge minst én begrensning blir stående for å rettferdiggjøre blokaden.

– Han kan gjøre alt annet enn å avslutte den økonomiske embargoen. For eksempel så kan man på papiret ha en embargo, mens det eneste som ikke kan sendes til Cuba er puslespill, sier sanksjonsadvokaten Clif Burns i Bryan Cave LLP i Washington.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.