Hopp til innhold

Rusmisbrukere skreller cashewnøtter under tvang

Cashewnøttene man koser seg med i Norge, kan ha blitt skrellet av rusmisbrukere som jobber under tvang i Vietnam. Tre av de største matvarekjedene i Norge importerer cashewnøtter fra landet.

Cashewnøtter produseres av innsatte rusmisbrukere i Vietnam

Skjermbilde av video fra Human Rights Watch. Videoen viser arbeidere ved en rusbehandlingsinstitusjon som skreller cashewnøtter.

Foto: Human Rights Watch

I 2010 importerte Norge over to tusen tonn cashewnøtter. Over halvparten kom fra Vietnam, verdens største eksportør av cashewnøtter.

En ny rapport viser at deler av produksjonen skjer under brutale forhold. Innsatte i fengsler og vietnamesere i rus-rehabiliteringsprogram blir tvunget til å skrelle cashewnøtter i opp til ti timer, seks ganger i uken, for lite eller ingen lønn.

Dersom den utmattende jobben ikke blir gjort tilfredsstillende, kan tvangsarbeiderne straffes med elektriske støt og slag.

Quynh Luu, en tidligere innsatt, forteller i rapporten fra Human Rights Watch om straffen han fikk da han forsøkte å rømme fra en av arbeidsinstitusjonene

– Først slo de meg i beina, så jeg ikke kunne løpe igjen. Etter det ga de meg et støt med en elektrisk batong, og holdt meg i et lukket rom i en måned.

– Har bedt om at det sjekkes

Cashewnøtter fra Vietnam ender opp i butikkhyllene til mange av de de største matvarekjedene i Norge.

Undersøkelser gjort av Fremtiden i våre hender viser at både Coop Norge og ICA, som også eier Rimi, importerer cashewnøtter fra Vietnam. Det gjør også NorgesGruppen, som eier matkjedene Kiwi, Meny, Spar, Ultra og Joker.

– En av våre to leverandører importerer cashewnøtter fra Vietnam. Vi vet ikke om disse nøttene produseres ved institusjoner av denne typen, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen til NRK.no.

Hun forsikrer likevel om at man tar rapporten alvorlig, og sier at selskapet nå har satt i gang undersøkelser for å sjekke hvilke forhold nøttene fra Vietnam produseres under.

Kine Søyland, informasjonssjef NorgesGruppen

Kine Søyland, informasjonssjef i NorgesGruppen.

Foto: Erik Norrud

– Vi ønsker ikke at produkter skal produseres under denne typen forhold, og er for så vidt glade for at dette kommer frem i rapporten. Det gjør at vi blir gjort oppmerksomme på problemet, sier Søyland.

Hun forklarer at alle leddene i leverandørprosessen gjør det vanskelig å skaffe en full oversikt.

– Vi har altså ikke fått noen bekreftelse på at nøttene vi selger er produsert under slike forhold, men jobber med å skaffe oss oversikt. Vi håper på å få tilbakemelding fra leverandørene i løpet av kort tid, sier Søyland.

– Ikke slike problemstillinger

Også Coop Norge bekrefter at de gjennom to ulike leverandører får cashewnøtter fra Vietnam. Selskapet sier de har fått bekreftet at leverandørene passer på at nøttene ikke er produsert under uetiske forhold.

– Vi har cashewnøtter fra Brynhild og Intersnack, som importerer fra India og Vietnam, i tillegg til våre egne, som importeres fra India. Begge disse leverandørene bekrefter overfor oss at de har full kontroll, og mener det ikke finnes denne typen problemstillinger ved deres produksjon, sier Kristin Paus, pressesjef i Coop Norge.

– Hvordan sjekker dere dette?

– Dette sørger de for ved hjelp av egne kontrollører, i tillegg til tredjepartskontrollører, sier Paus, og legger til:

– Brynhild har et eget godkjenningsprogram av leverandører. De har sagt til oss at de ikke kjøper av produsenter som er omtalt i rapporten til Human Rights Watch, sier Paus.

Cashewnøtter Vietnam rusmisbrukere Human Rights Watch

Ifølge rapporten fra Human Rights Watch blir arbeiderne straffet med slag og elektriske støt.

Foto: Human Rights Watch

Må stole på leverandørene

I rapporten fra Human Rights Watch heter det at så mange som 40.000 rusmisbrukere er tvangsinnlagt i Vietnam til enhver tid. Tvangsarbeid er rusmisbrukernes fremste form for behandling.

Rapporten beskriver også hvordan rusavhengige i de fleste tilfellene blir sendt til behandlingssentrene uten dom.

– Rapporten omtaler ikke alt som finnes av uetisk produksjon. Er det slik at dere må stole på deres leverandører, uten å kunne sjekke selv?

– Vi må i utgangspunktet stole på at det Brynhild gjør er godt sjekket. Alle leverandører må blant annet skrive under på avtaler om etisk handel. Når Brynhild forsikrer oss om at alt er i orden, må vi stole på det, men får vi konkrete mistanke om noe annet, kontrollerer vi selvsagt dette, sier Paus

Også hos ICA er man prisgitt leverandørenes kontroll.

– Vi har jevnlig dialog med våre leverandører og de har forsikret oss om at dette ikke skal forekomme hos dem. I avtaleverket med våre leverandører er det også nedfelt at all produksjon skal foregå etter internasjonalt godkjente standarder med hensyn til sosiale forhold, skriver Lise Mette Kjellberg, pressevakt i ICA i en e-post til NRK.no.

Kjellberg skriver at ICA tar problemet med uetisk produksjon alvorlig.

– Rapporten tar likevel opp et svært alvorlig tema. ICA har veldig strenge krav til at varene er produsert på en etisk og sosial riktig måte, og vi tar derfor rapporten alvorlig og har satt i verk grundige ekstraundersøkelser for å forsikre oss om at dette faktisk ikke forekommer hos leverandørene vi benytter, skriver Kjellberg.

Arild Hermstad

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, krever at matvarekjedene undersøker hvor man får cashewnøtter fra.

Foto: Just world photo

Krever at det ryddes opp

Leder i Fremtiden i våre hender, Arild Fremstad, krever at matvarekjedene begynner å kontrollere sine leverandører grundigere.

– Det viktige her er at importørene går til sine samarbeidspartnere, og får dokumentert at de ikke får nøtter som er produsert på denne måten, sier Hermstad til NRK.no.

Han mener matvarekjedene må gå grundigere til verks enn å bare lese rapporten fra Human Rights Watch.

– Coop sier at ingen av deres leverandører var nevnt i rapporten, men det holder ikke. De kan ikke bare lene seg tilbake og puste lettet ut. De må forsikre seg om at cashewprodusentene de handler med, ikke får cashewnøtter fra tvangsarbeid.

Hermstad oppfordrer ikke Norske forbrukere til cashewboikott, fordi cashewindustrien er essensiell for Vietnams økonomi.

– Vi som forbrukere kan kreve at det ryddes opp, men vi oppfordrer ikke boikott per i dag, også fordi vi ikke kan bevise at de norske butikkene har fått sine nøtter fra tvangsarbeid, sier Hermstad.

På et punkt er Hermstad enig med Søyland i NorgesGruppen.

– Grunnen til at det er så vanskelig å få bukt med tvangsarbeid, er at det er organisert gjennom mange ledd, og derfor er vanskelig å påvise, sier Hermstad, og legger til:

– Man betaler nesten ikke de innsatte i fengslene, og man kan heller ikke selv velge å si opp jobben, for eksempel fordi man mener at man får for dårlig betalt. Arbeiderne straffes med slag dersom de ikke jobber godt nok. Vi hadde ikke godtatt dette i Norge, så hvorfor skal man godta det i Vietnam, spør Hermstad.

40 000 mennesker

Rapporten «The Rehab Archipelago: Forced Labor and Other Abuses in Drug Detention Centers in Southern Vietnam» baserer seg på intervjuer med 34 kvinner og menn som har vært låst inne på 14 ulike behandlingssentre i og rundt byen Ho Chi Minh.

Human Rights Watch frykter at overgrepene skjer også i andre deler av Vietnam hvor om lag 40 000 mennesker til enhver tid er internert i 123 ulike rehabiliteringssentre.

Les hele rapporten her.

SISTE NYTT

Siste nytt