Carson: – Muslimer er uskikket til å være president

Den republikanske presidentkandidaten Ben Carson hevder at USA ikke kan ha en muslimsk president fordi islam ikke er forenlig med amerikanske verdier.

Dr. Ben Carson

Ben Carson har gjort seg upopulær blant muslimer etter uttalelsene om at USA ikke kan ha en muslimsk president.

Foto: CHRIS KEANE / Reuters

Carson kom med den kontroversielle uttalelsen i et intervju med NBC.

– Jeg ville ikke forsvart at vi velger en muslim til å styre dette landet. Jeg ville absolutt ikke vært enig i det, sa han.

Den tidligere nevrokirurgen, som selv er kristen, fikk umiddelbart kritikk fra USAs største muslimske borgerrettsgruppe, Council on American-Islamic Relations.

– Over streken

Organisasjonen mener uttalelsen diskvalifiserer Carson fra kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

– Det er over streken, og han burde trekke seg, sier talsmann Ibrahim Hooper.

Carsons uttalelse kommer like etter at eiendomsmogulen Donald Trump ikke rettet på en mann som fikk stille ham spørsmål. Mannen som fikk stille spørsmål hevdet at president Barack Obama er muslim. – Vi har et problem i dette landet. Det kalles muslimer, sa kampanjedeltakeren.

Trump har i ettertid sagt til pressen at han har mange muslimske venner, men at problemet er radikale muslimer.

– Ikke klare til å akseptere en muslimsk president

Carson sa søndag at han i motsetning til Donald Trump ikke har noen grunn til å tro at Barack Obama er noe annet enn kristen.

Carson ble spurt om en presidents trosretning burde ha noe å si for velgere.

– Jeg tror det kommer an på hvilken tro det er. Hvis det strider mot verdiene og prinsippene i USA, så selvfølgelig bør det ha noe å si. Men hvis troen samsvarer med grunnloven, vil det ikke være et problem, svarte Carson.

Da han ble spurt om islam samsvarer med grunnloven, sa han nei. Derimot sa han at han var åpen for å stemme på en muslim i Kongressen.

– Kongressen er en annen sak, men det avhenger av hvem de muslimene er og hva deres politikk er, akkurat som med alle andre.

Senere søndag kveld kom en av Carsons valgkampmedarbeidere med en uttalelse der han sa at Carson har en sterk tro på den konstitusjonelle retten til religiøs frihet, men at «han tror det amerikanske folket er langt fra klar til å akseptere en muslimsk president i vårt jødisk-kristne samfunn».

I de siste målingene har Donald Trump fortsatt størst støtte blant de republikanske presidentkandidatene. Carson er nummer tre på målingene, hårfint bak Carly Fiorina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt