NRK Meny
Normal

Carl Bildt kan ha blitt avlyttet i Russland: – Jeg er ikke overrasket

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skal ha blitt avlyttet i Moskva under et møte med en russisk opposisjonell.

Carl Bildt

Utenriksminister Carl Bildt skal ifølge en russisk avis ha blitt avlyttet under et møte i Moskva.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Påstandene kommer fram i en regjeringslojal russisk avis, som prøver å bevise svensk innblanding i den russiske opposisjonen.

– At man blir avlyttet i Moskva kommer ikke som en overraskelse, sier Carl Bildt til den svenske avisen Sydsvenskan når han før høre om nyhetsoppslaget.

Det er den russiske avisen Komsomolskaja Pravda som publiserte en artikkel der de hevder at svensk etterretningstjeneste deltar i opposisjonell virksomhet i Russland.

«Både Sveriges utenriksdepartement og kongerikets etterretningstjeneste MUST har sluttet seg til den russiske opposisjonen», skriver avisen ifølge Sydsvenskan.

Spionerte på møte med opposisjonsaktivist

Komsomolskaja Pravda hevder de har beviser for påstandene: De publiserte sitatene fra samtalen som skal ha blitt tatt opp, i tillegg til bilder fra møtet mellom en svensk diplomat og russiske opposisjonelle ved ambassaden i Moskva.

Diplomaten er faktisk ansatt i svensk etterretning, hevder avisen. Diplomaten skal blant annet ha truffet en kjent, russisk menneskeaktivist på en restaurant i Moskva.

Avisen siterer også en avlyttet samtale mellom diplomaten, den opposisjonelle antikorrupsjonsaktivisten Aleksej Nacalny, og Carl Bildt.

At møtet fant sted for ett år siden, er ingen hemmelighet for det svenske folket.

– Jeg startet dagen med en frokost med Alexey Navalny. Han har fort blitt en av Russlands mest interessante bloggere med cirka 150. 000 besøk på sin side hver dag. Ikke verst, skrev Bildt om møtet på sin blogg 21. mai 2011.

– Les bloggen min istedenfor

Bildt er nå i Chicago sammen med den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt og forsvarsminister Karin Enstrøm i forbindelse med NATO-toppmøtet.

Bildt ønsker ikke kommentere avisens påstander i detalj, men sa kort i et møte med svenske medier at den politiske situasjonen i Russland er komplisert.

Bildt har også et råd til dem som angivelig skal ha avlyttet ham.

– De kunne spart mye tid og ressurser på å lese bloggen min i stedet. Det hadde vært billigere og enklere for dem, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt