Hopp til innhold

Capriles protesterer mot tellenekt

Både høyesterett og valgkommisjonen i Venezuela sier nei til omtelling av stemmene i presidentvalget. Men opposisjonsleder Henrique Capriles gir seg ikke og vil innlevere dokumenter på påstått valgfusk.

Henrique Capriles

Opposisjonsleder og presidentkandidat Henrique Capriles mener at et unormalt høyt antall velgere ble assistert av valgfunksjoner under stemmegivningen på søndag.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Men det begynner å haste, for ny president skal etter planen tas i ed i morgen, fredag.

Nicolás Maduro, som er fungerende president og avdøde Hugo Chávez håndplukkede politisk arving, ble på mandag utpekt som vinner av søndagens presidentvalg av landets valgkommisjon.

Seieren over opposisjonsleder Henrique Capriles ble likevel langt mindre enn ventet, med 50,8 mot 49,1 prosent av stemmene.

Capriles har protestert og mener at ut ifra observasjoner som hans parti gjorde i valglokalene, er resultatet feil. Han mener også å ha bevis på 300 tilfeller av valgfusk og forsøk på fusk.

Capriles har derfor krevd at alle stemmene må telles på nytt, og at det må skje manuelt. Venezuela har et elektronisk valgsystem.

Nei fra kommisjonen og høyesterett

Nicolás Maduro sa først at Capriles selvsagt skulle få den omtellingen han krevde, men støtter nå valgkommisjonen.

Nicolas Maduro

Nicolás Maduro sier det er avgjort hvem som har vunnet presidentvalget.

Foto: MIGUEL ANGULO / Afp

– Jeg stiller meg fullt og helt bak det kommisjonen mener, sa han i går.

Kommisjonen har avslått kravet om omtelling og sier det er teknisk umulig med en manuell telling ettersom valgsystemet er elektronisk.

Det samme fastslo landets høyesterett i går kveld norsk tid.

– Opposisjonens krav er umulig, sa høyesterettsjustitiarius Luisa Estela Morales og henviste til det elektroniske valgsystemet.

Hun hogget også løs på Capriles.

– Når du forlanger noe som er umulig, forlanger en manuell omtelling uten å ta hensyn til at det du forlanger er å oppmuntre til uro i gatene, da bør folk holdes ansvarlig for det, sa Morales.

Gitt at avdøde president Hugo Chávez forsøkte å omforme og politisere de nasjonale institusjonene er det mange som mener at høyesterett er forlengelsen av regjeringen og derfor mistror dens avgjørelser.

Capriles har uansett protestert mot avgjørelsen og partiet hans har levert inn underskrifter fra sivile venezuelanere som støtter kravet om omtelling til valgkommisjonen.

De har også lagt ved dokumenter som de håper skal overbevise kommisjonens medlemmer, hvor en er valgt inn fra opposisjonen, om at uregelmessigheter har foregått.

– Vi håper de kommer til en bedre avgjørelse denne gangen, sa Carlos Ocariz, som ledet Capriles valgkamp til nasjonale og internasjonale medier.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Oppfordring til ny stemmetelling i Venezuela

«Tell min stemme» står det på T-skjorten venezuelanske aktivister deler ut. Venezuelanske borgere som bor i Panama forsøker å samle inn ok underskrifter for å overtale Ricardo Martinelli til å kreve omtelling av stemmene i det venezuelanske presidentvalget.

Foto: Arnulfo Franco / Ap

Blodig etterspill

Capriles har bedt sine tilhengere holde seg hjemme og i ro, etter omfattende gateprotester de siste nettene.

Sju mennesker er drept og regjeringen forbød nye demonstrasjoner som opposisjonen hadde tillyst. Capriles sier han ikke ønsker å bidra til mer uro og voldsbruk.

Begge sider beskylder hverandre for å stå bak volden.

Likevel, venezuelanske velgere var ute i gatene i natt også. De som sympatiserer med opposisjonen slo på kjeler og panner og tutet med bilhorn mens Maduros støttespillere fyrte av fyrverkeri.

Henrique Capriles er guvernør i provinsen Miranda og regjeringstilhengere stilte seg opp utenfor guvernørboligen og krevde at regjeringen fjerner ham fra stillingen han er valgt til.

Han har bedt om dialog med sin motstander.

EU og USA krever omtelling

Maduro og regjeringen på sin side forsøker å presse Capriles til å akseptere valgnederlag.

– Det er ingen andre muligheter enn å anerkjenne presidenten som vinner, hevdet informasjonsminister Ernesto Villegas på en pressekonferanse i natt norsk tid.

Både presidenten og informasjonsministeren viser til at 15 land har anerkjent Maduro som vinner. Mange av dem er land i regionen i tillegg til Kina og Russland. Paraguay har stilt seg på Capriles sin side og mener stemmene må telles på nytt. Det samme gjør USA og EU.

– USA har ennå ikke avgjort om landet skal anerkjenne Nicolás Maduro som Venezuelas nye president, sa utenriksminister John Kerry.

President Maduro har ikke bare arvet stillingen etter Chavez, også språkbruken ligner mer og mer.

Maduro tvitret i går kveld – som svar på en melding fra Capriles – om at det er fascistiske gjenger, utkledd i Chavez-fargen rødt, som står bak gatekampene og volden.

– Jeg har bedt politiet isolere fascistene og voldelige personer uansett hvor de befinner seg, skrev Maduro.

Han anklager også opposisjonen for å planlegge statskupp.

SISTE NYTT

Siste nytt