Hopp til innhold

Cape Town kan være uten vann om 90 dager

Cape Towns befolkning kan miste vannet i kranen. Det har nesten ikke vært regn de siste tre årene, og befolkningen bruker mer vann enn noen gang.

Det har nesten ikke regnet noe i løpet av de tre siste årene, og folk står i kø for å få sin rasjon med vann.

Byen har vært preget av apartheid, fattigdom, og klasseskiller, men nå kan det være mangel av vann som står for tur.

Cape Town har en befolkning på nesten fire millioner, men det er kun 28 prosent vann igjen i landets vannforsyningsdammer.

«Day zero» blir beskrevet som dagen det er under 13,5 prosent vann igjen i vannforsyningsdammene, den dagen er beregnet til å komme 22. april i år.

Beboere i Cape Town har liten tro på at ikke den sørafrikanske byen skal gå tom for vann.

De lokale myndighetene har begrenset vannbruken i Cape Town til 87 liter per person daglig. I Norge brukte vi i 2016 i gjennomsnitt nesten 190 liter kommunalt vann i døgnet, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvis Cape Town blir rammet av «day zero» vil alle kranene bli skrudd av, unntatt på sykehus. Det vil bli installert rundt 200 vannstasjoner som voktes av politi, der resten av befolkningen kan hente 25 liter vann per person daglig.

Begrenser bruken av vann

Historisk har alltid Cape Town blitt sett på som en by med mye vann. Byen ble kalt «stedet med det søte vannet» av det innfødte Khoikhoi-folket.

Nå er historien annerledes for byen som geografisk ligger slik at det regner fra juni til august, har ikke lenger sesongregn.

Ikke siden 2015 har det regner nok til å fylle vannforsyningsdammene.

Ordfører i Cape Town Patricia De Lille, sier til TIME at innbyggerne må begrense vannbruket, hvis man vil unngå at byen mister vannet.

Myndighetene har allerede lagt ned anbefalinger om å kun dusje i 2 minutter, og det er forbudt å vaske bilen, eller fylle bassenget.

Målinger viser at kun 54 prosent av byens befolkning følger myndighetenes råd.

Over halvparten av jordas befolkning rammes i dag av alvorlig vannmangel.

Fire milliarder mennesker står overfor alvorlig vannmangel minst en måned i løpet av året, sa den nederlandske professoren Arjen Hoekstra til NRK i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt