NRK Meny
Normal

Cantonas valgstunt var en bløff

Den franske fotballstjernen Eric Cantona meldte tirsdag at han kunne komme til å bli med i kampen om å bli Frankrikes neste president. Nå er det klart at det hele var et stunt.

Eric Cantona

Eric Cantona, legende i engelsk fotball, er på Arne Scheies liste over de fem største Manchester United-spillerne. Nå vurderer han å stille i det franske presidentvalget.

Foto: JON SUPER / Ap

Den tidligere Manchester United-stjernen er allerede kjent som «King Eric» blant fotballinteresserte i England.

Samler nødvendige underskrifter

Tirsdag meldte flerfoldige europeiske medier at han var i gang med å samle inn underskrifter fra 500 franske borgermestere. For å delta i det franske presidentvalget må en kandidat samle inn minst 500 underskrifter fra folkevalgte, ifølge den franske avisen Liberation.

Avisen skrev på lederplass at Cantona ikke egentlig vil stille i presidentvalget, men at han bruker sin status for å rette fokus på sitt hjertebarn - å hjelpe husløse i Frankrike.

Det fikk de rett i - på ettermiddagen trykket nemlig Liberation et nytt intervju med Cantona, hvor 45-åringen avslørte sine reelle motiver for presidentstuntet.

Det viser seg at den franske fotballegenden prøver å få de virkelige presidentkandidatene til å støtte organisasjonen «Fondation Abbe Pierre».

– Må handle så jeg blir hørt

I sitt brev til borgermesterne, datert 4. januar, skrev ikke Cantona noe om at han ser seg selv som en potensiell presidentkandidat. 45-åringen skrev derimot at han er «en borger som følger med på hva som skjer i tiden». Han meldte at han føler seg forpliktet til å si noe «i en tid da landet vårt står overfor vanskelige valg».

Cantona legger til at å få de 500 borgermestrene til å skrive under på oppropet hans om boliger og fattigdom «vil gi meg muligheten til å sende en enkel men klar beskjed; en beskjed om sannhet og respekt».

I et intervju med Liberation sier Cantona at han har valgt bostedsproblematikken fordi det for ham virker som essensielt og berører millioner av mennesker.

– Jeg må handle nå som jeg kan bli hørt, sier fotballkongen.

Ikke ukjent med politikk

Som spiller var Cantona kjent for både sin genialitet og dårlige disiplin. Han var heller ikke ukjent med å slenge med leppa - på forståelig eller uforståelig vis.

Sent i 2010 forsøkte han å gjennomføre en liten politisk og økonomisk revolusjon da han ba sine tilhengere om å ta ut alle pengene sine fra bankene, for å knekke bankindustrien.

Franske og europeiske politikere og bankmenn kritiserte Cantona for å være ansvarsløs, naiv og feilinformert, og hans oppfordring ble ikke fulgt.

Cantona regnes som en av de aller største noensinne i fotball. Han la opp som aktiv spiller i 1997 og har siden forsøkt seg blant annet som skuespiller.

Det franske presidentvalget begynner i april.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt