Hopp til innhold

Cannabismangel i Canada etter legalisering

En måned etter at Canada gjorde det lovlig å bruke og kjøpe cannabis til egen fornøyelse, klager frustrerte kanadiere på tomme butikkhyller.

Mann som røyker cannabis

ALLE GODE TING ER TRE: En mann nyter et drag av cannabis i en park i Toronto. 17. oktober ble cannabis et lovlig rusmiddel i Canada etter å ha vært forbudt i nesten hundre år.

Foto: Chris Young / AP

Mann som har kjøpt lovlig cannabis

En mann viser fram cannabisen som har kjøpt lovlig fra det statlige selskapet Quebec Cannabis Society.

Foto: Christinne Muschi / Reuters

– Det er som en fem-felts motorvei som skal blitt til ett felt. Det oppstår mange uventa hindre når du forsøker å presse gjennom så mye gjennom systemet på så kort tid, sier Vic Neufeld til BBC.

Han er daglig leder for Aphria, ett av selskapene som har fått tillatelse til å produsere cannabis i Canada etter at myndighetene tillot salg i butikker fra 17. oktober i år.

I tillegg til heftigere pågang enn forventet fra ivrige kjøpere, har den ferske cannabisindustrien blant annet slitt med forsinkede godkjenninger fra myndighetene, endringer i etikettkrav og problemer med å få tak i nok cannabisfrø lovlig.

Cannabisbutikk i Alberta, Canada

Ivrige kunder titter på utvalget i en cannabisbutikk i Alberta.

Foto: Jason Franson / AP

Myndighetene arbeider på spreng

Da rusmiddelet ble lovlig, mottok det statlig-eide selskapet Ontario Cannabis Store 100.000 cannabisbestillinger i løpet av ett døgn.

Flere butikker måtte stenge da cannabislagrene deres tømtes raskt.

Ifølge finansavisa Bloomberg har cannabismangelen i lovlige butikker ført til at den ulovlige handelen har fått leve videre på svartebørsen.

Det kanadiske helsedepartementet, som gir driftstillatelser til cannabisprodusenter, sier de jobber på spreng for å godkjenne flere leverandører.

De ber folk smøre seg med tålmodighet, og huske på at cannabis fram til nå har vært forbudt i nær et århundre, og at det derfor kan ta litt tid å stable den nye industrien på beina.

Ifølge kanadiske CBC nyheter lover myndighetene i Ontario, som er den mest folkerike provinsen i Canada, at de nå er i stand til å levere cannabis til sine kunder i løpet av en til tre dager.

Cannabisfabrikk

Myndighetene i Canada jobber på spreng for å godkjenne flere lovlige cannabisfabrikken, slik som denne i Lincoln, Ontario.

Foto: LARS HAGBERG / AFP

I mat og drikke i 2019

Cannabis har vært forbudt i Canada siden 1923, men har vært tillatt til medisinsk bruk siden 2001.

Fra neste år åpner landet også for å selge mat- og drikkevarer som inneholder cannabis.

Legaliseringa, som ble vedtatt i sommer, tillater alle over 18 år å dyrke totalt fire marihuanaplanter i eget hjem til privat bruk, samt en maksgrense på å besitte 30 gram av tørket cannabis. Det tilsvarer rundt 60 cannabissigaretter, eller såkalte joints.

Ett av målene med å gjøre cannabis lovlig var å sette en stopper for svartebørsen.

Cannabisfeiring i Toronto

Legalisering av cannabis ble behørig feiret i Toronto i Canada 17. oktober med konfetti og en fremstilling av en gigantisk cannabisblomsterknopp, som hang ned fra taket.

Foto: Chris Young / AP

Canada ble det andre landet i verden etter Uruguay som legaliserte bruk av cannabis.

De senere åra har også en rekke amerikanske delstater, blant dem California, legalisert bruk.

Hver provins i Canada har sine egne cannabisforskrifter. Det er for eksempel forbudt å bruke i bil. Helsemyndighetene i Canada advarer også mot å røyke marihuana rundt barn.

Cannabiskø

Det var lange køer utenfor butikkene i Canada som åpnet for lovlig salg av cannabis 17. oktober i år. Dette er fra Calgary, Alberta.

Foto: Jeff McIntosh / AP

SISTE NYTT

Siste nytt