NRK Meny
Normal

Canadisk spion dømt til 20 års fengsel

Marineoffiseren Jeffrey Delisle ga hemmelige opplysninger til Russland i over fire år. For det er han nå dømt til 20 år i fengsel.

Jeffrey Paul Delisle

Jeffrey Paul Delisle har innrømmet at han var spion.

Foto: STRINGER/CANADA / Reuters

Jeffrey Delisle sa seg skyldig i tillitsbrudd og har innrømmet at han har viderebrakt informasjon som kunne skade nasjonens interesse.

Han er også dømt til å betale en bot på 111.817 dollar, det skal være nøyaktig det han fikk av russerne for informasjonen han leverte, melder Reuters.

Den 41 år gamle fenriken jobbet i en sikkerhetsavdeling i Halifax som holdt øye med skip som trafikkerte inn og ut av kanadiske farvann.

Havarert ekteskap

Jeffrey Delisle skal ha vært ulykkelig over at ekteskapet hans var i ferd med å bryte sammen, da han i juli i 2007 gikk inn i den russiske ambassaden i Ottawa og sa at han hadde hemmeligheter å selge.

Han ble arrestert i 2012.

Han har forklart at han kopierte dokumenter over på disketter og at kopierte disse igjen over på minnepinner. Disse tok han med seg hjem og sendte kopier av dokumente til sin private e-postkonto som han hadde på en server i Egypt. Den russiske ambassaden hadde tilgang til den samme kontoen og hentet dokumentene der.

For dette ble Delisle betalt 3000 dollar å måneden.

Ble overvåket

I 2011 ga russerne ham beskjed om å reise til Rio de Janeiro. Han var ulykkelig over det havarerte ekteskapet, overvektig, syk av diabetes og måtte betale bidrag for tre barn, skriver CBCnews.

I Rio møtte han sin russiske kontakt som ga ham 50.000 dollar kontant og han fikk beskjed om at han skulle bli en spion på lik linje med mange andre i vestlige land.

På reisen hjem ble amerikanske immigrasjonsmyndigheter oppmerksom på ham av en eller annen grunn, og canadiske myndigheter ble tipset.

Deretter ble hver eneste bevegelse Delisle foretok overvåket og den 13. januar i fjor ble han arrestert.

Beklaget

I retten beklaget Delisle det han hadde gjort.

– Jeg skulle ønske jeg kunne reise tilbake i tid, men det kan jeg ikke, sa han.

Moren, søsteren hans og datteren hans var til stede i rettssalen da dommen ble lest opp.

Under høringer i forrige uke ble det kjent at Canadas allierte hadde truet med å holde tilbake etterretningsinformasjon, hvis landet ikke bedret sine sikkerhetsrutiner.

Canada deler sensitiv informasjon med USA, Storbritannia, New Zealand og Australia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt