Canada truer med handelskrig mot EU på grunn av oljesand

Canada truer med handelskrig mot EU på grunn av unionens planer om å klassifisere oljen som svært forurensende. – Canada vil ikke nøle med å forsvare sine interesser, heter det.

Oljesandutvinning ved Fort McMurray i Alberta

Oljesandtvinning ved Fort McMurray i Alberta.

Foto: Jeff McIntosh / Scanpix/AP

Det viser et brev canadiske myndigheter har sendt til Brussel, skriver den engelske avisen The Guardian.

Dette er et nytt skritt i striden om utvinning av oljesand i canadiske Alberta, der blant andre norske Statoil er en av aktørene. Canadierne frykter at en negativ merkelapp på den canadiske oljen, vil føre til mindre utvinning av oljesanden.

EU-forslaget går ut på å merke at oljen slipper ut 22 prosent mer drivhusgasser enn annen olje.

Brevet ble sendt i desember i fjor. Der skriver Canadas ambassadør til EU, David Plunkett til Connie Hedegaard, som er kommisjonær for klimaspørsmål:

«Hvis oljen blir klassifisert på en skjønnsmessig, diskriminerende eller på en annen uvitenskapelig måte som er i strid med EUs internasjonale handelsforpliktelser, vil jeg understreke at Canada vil bruke alle midler man har til rådighet for å forsvare sine interesser. »

– Uholdbare trusler

Miljøforkjempere mener utvinningen er en katastrofe for verdens klima og at den fører til kraftig forurensing både i luft og vann i Alberta.

– Dette er nok et bevis på hvor langt canadiske myndigheter vil gå i kampen for utvinningen, det undergraver kampen mot klimaendringene. Vi mener det er uholdbart at myndighetene nå bruker trusler for å få den europeiske klimakampen av sporet, sier Darek Urbaniak i Friends of the Earth Europe til avisen.

Connie Hedegaard

EU-kommisjonær Connie Hedegaard sier oljen skal få den merkelappen den fortjener.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp
Ola Borten Moe besøker Statoils oljesandprosjekt i Canada

Oljeminister Ola Borten Moe besøker Statoils anlegg i Canada.

Foto: TODD KOROL / Reuters

Dette er ikke den første avsløringen av canadiske forsøk på å selge inn oljen. I forrige uke skrev The Vancouver Sun om et møte mellom oljelobbyister og europeiske politikere som skal ha funnet sted i London i februar i fjor.

Uenighet om klassifiseringen

Canada mener skepsisen mot oljesanden ikke er vitenskapelig fundert og har utvinningen som en viktig del av sin strategi for landets økonomiske utvikling.

EU-kommisjonen sier derimot at planene om å klassifisere den canadiske oljen som forurensende er vitenskapelig basert.

– Det fossile brennstoffet skal få den merkelappen det fortjener. Det eneste fornuftige er å merke de forurensende produktene, sier Connie Hedegaard til The Guardian.

Det er ventet at EU skal stemme over forslaget 23. februar.

Statoil planlegger utvidelse

Til tross for kritikk fra flere hold, planlegger Statoil å utvide oljesandprosjektet i Canada. Det skriver Aftenbladet. Selskapet mener ny teknologi vil få ned utslippene.

I fjor førte utslippene i tjæresandprosjektet til et 85 ganger høyere CO2-utslipp enn hva som er vanlig på norsk sokkel. Statoil har som mål at dette skal reduseres med 40 prosent innen 2025.

SISTE NYTT

Siste nytt