NRK Meny
Normal

Canada stenger ambassaden i Iran

Kanadisk UD stenger ambassaden i Teheran på grunn av Irans støtte til Syrias regime. Også alle iranske diplomater i Canada må forlate landet innen fem dager.

John Baird

Utenriksminister John Baird besøkte en syrisk flyktningeleir i august i byen Mafraq i Jordan, nær grensen til Syria.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

Mahmoud Ahmadinejad

Canada kutter diplomatiske bånd til president Mahmoud Ahmadinejads iranske regime.

Foto: SUSAN BAAGHIL / Reuters

Irans støtte til Syrias regime og trusler mot Israel er blant årsakene til at Canada kutter alle diplomatiske bånd til Iran.

Utenriksminister John Baird sier at Canadas holdning til regimet i Iran er velkjent og at Iran er den klart største trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet i verden i dag. Han viste til både det iranske atomprogrammet og landet sin støtte til det syriske regimet.

– Iran gir militær assistanse til Bashar al-Assad-regimet og nekter å etterkomme FN-resolusjoner knyttet til landets atomprogram. Iran truer Israel regelmessig og engasjerer seg i rasistisk ant-semittisk retorikk og oppfordrer til folkemord, sa Baird i en uttalelse.

– Under disse omstendighetene kan ikke Canada lenger opprettholde en diplomatisk tilstedeværelse i Iran, sier Baird.

Baird sa også at han er bekymret for sikkerheten til diplomater i Teheran etter angrepet på den britiske ambassaden i 2011. Etter angrepet trakk Storbritannia alle sine diplomater ut av Iran og utviste iranske diplomater fra Storbritannia. Baird advarte også kanadiere mot å reise til Iran.

Bombe gikk av ved informasjonsdepartementet

En bombe eksploderte like ved tinghuset og informasjonsdepartementet i hovedstaden Damaskus i Syria fredag. Det skal ha vært en bilbombe og syrisk fjernsyn omtaler angrepet som et terrorangrep. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om drepte eller sårede i dette angrepet

Tidligere på dagen fredag smalt en bombe utenfor en moske i Damaskus. Fem medlemmer i den syriske sikkerhetsstyrken ble drept. Det var flere sårede i angrepet.

Syria

En av to bomber gikk av ved informasjonsdepartementet i Damaskus fredag.

Foto: HO / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt