NRK Meny
Normal

Canada sier ja til aktiv dødshjelp

Høyesterett i Canada har opphevet et forbud mot legeassistert dødshjelp for mentalt friske pasienter med uhelbredelig dødelige sykdommer. – Bra at land vi liker å sammenligne oss med gjør dette, sier Foreningen Retten til en verdig død.

Lee Carter Hollis Johnson

Lee Carter og hennes mann Hollis Johnson snakker med journalister utenfor Høyesterettsbygningen i Ottawa etter avgjørelsen fredag. Carters mor reiste til Sveits i 2010 for å motta aktiv dødshjelp, og hun har kjempet for oppheving av forbudet i Canada i lang tid.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Dermed reverserer høyesteretten sin egen avgjørelse fra 1993, og gir det kanadiske parlamentet ett år på å sette sammen et nytt lovverk som vil gi voksne mennesker som lider av utålelige smerter og en alvorlig, uhelbredelig sykdom, rett til å søke medisinsk hjelp til å ende sitt liv, skriver AP.

Sykdommen behøver ikke være dødelig for at en person skal kunne få legehjelp til å dø, slår retten fast.

– Lang vei å gå i Norge

– Vi ser på dette som veldig positivt selvsagt, og det er i tråd med det som skjer i USA, der flere og flere delstater sier ja til aktiv dødshjelp, sier styreleder i Foreningen Retten til en verdig død, Ole Peder Kjeldstadli, til NRK.

– Det betyr veldig mye for situasjonen i Norge at stadig flere land vi liker å sammenligne oss med nå sier ja til dette.

Personer som har gitt råd om eller på noen måte bistått ved selvmord i Canada, har risikert fengsel på inntil 14 år.

Men den nye dommen sier nå at dette forbudet i strid med individets frihet i den kanadiske grunnloven.

Assistert selvmord er lovlig i Sveits, Tyskland, Albania, Colombia, Japan og de amerikanske statene Washington, Oregon, Vermont, New Mexico og Montana. Eutanasi, en form for aktiv dødshjelp som tillater en lege å gi pasienten en dødbringende injeksjon, er lovlig i Luxembourg, Nederland og Belgia.

– Trist utvikling

Olaug Bollestad

Helsepolitisk talskvinne i KrF Olaug Bollestad er sterkt imot aktiv dødshjelp. – Vi bør snakke om aktiv livshjelp, sier hun.

Foto: Tom Edvindsen

Helsepolitisk talskvinne i KrF Olaug Bollestad sier at det er trist at et land som Canada nå har sagt ja til aktiv dødshjelp.

– Det er en trist utvikling. Jeg synes at vi i stedet for aktiv dødshjelp må snakke om aktiv livshjelp. Vi skal ikke ta liv, men skape et liv rundt alvorlig syke og døende, sier hun til NRK.

Hun påpeker at undersøkelser har vist at alvorlig syke som har søkt om dødshjelp har oppgitt frykten for å være alene og følelsen av å være en byrde som de viktigste grunnene til dette valget. Deretter har man oppgitt smerte som grunn.

– Dette kan vi møte og legge til rette for at disse menneskene ikke føler det slik. Hvis vi ikke klarer dette, har vi ikke lykkes som helsevesen eller samfunn, sier Bollestad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt