Hopp til innhold

Canada gir kurderne våpen i kampen mot IS

To canadiske transportfly skal forsyne kurderne i Nord-Irak med våpen i kampen mot militante islamister, slik USA har gjort tidligere.

Kurdisk soldat i kamp med IS

HARDE KAMPER: Bildet viser en kurdisk soldat i kamp mot IS. Situasjonen i Irak er kraftig forverret etter jihadistgruppens fremmarsj i sommer.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

I kveld lettet to canadiske transportfly med mannskap på 30 personer og satte kursen mot de kurdiske områdene i Irak med våpenforsyninger.

USA har alt sendt de første våpenleveranser, mens Storbritannia og Frankrike har varslet at de vil gjøre det samme.

Transportflyene, en CC-130 J Hercules-maskin og en CC-177 Globemaster, som er lastet med våpen fra de allierte, er normalt stasjonert ved en base i Trenton, øst for Toronto.

Over 80.000 mennesker har kommet seg ned fra Sinjar-fjellet i det nordlige Iran, men nå venter et vanskelig liv som flyktning.

Norge tilbyr humanitær hjelp

Regjeringen sier de vil tilby å bidra med et Hercules-fly for å få humanitær hjelp frem til dem som trenger det i Irak. I tillegg gis det 50 millioner kroner.

Utenriksminister og forsvarsminister informerte om Irak

BIDRAR I IRAK: Norge legger 50 millioner kroner på bordet og tilbyr et transportfly for å få hjelp frem til de rammende av krisen i Irak. Her fra pressekonferansen i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende informerte på en pressekonferanse i dag hva Norge har tenkt å bidra med i Irak.

– Norge har vært tidlig ute med å love humanitærhjelp til Irak. Vi var ute med 60 millioner i juni og nå legger vi 50 millioner kroner på bordet. Vi er klare til å legge mer penger på bordet om det er behov for det, sa utenriksminister Børge Brende på pressekonferansen.

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet på partilederdebatten i Arendal torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning om bistand fra USA.

Danmark har allerede takket ja til å bidra med transportfly for å frakte nødhjelp og militært utstyr inn i området. Den danske regjeringen vil derimot ikke selv bidra med våpen eller militært utstyr til kurderne i Nord-Irak.

Millioner på flukt

Etter at jihadistgruppen Den islamske stat (IS) begynte sine offensiver i Nord-Irak i sommer har den humanitære situasjonen forverret seg enormt.

IS har tatt kontroll over storbyen Mosul, og siden lagt under seg en tredel av Irak. 1,2 millioner mennesker er drevet på flukt.

Jesidier på flukt

PÅ FLUKT: Tusenvis er på flukt nord i landet, der gruppen IS, tidligere ISIL, har herjet den siste tiden.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Noen av flyktningene, blant dem tusener av jezidier, rømte opp i Sinjar-fjellet da IS rykket inn i området. Fjellet skal nå i stor grad være tømt for folk, men de internt fordrevne står overfor en ny desperat situasjon når de skal forsøke å holde seg i live i byen Erbil i de kurdiske områdene av Irak.

– Denne situasjonen savner sidestykke og kom helt uventet, sa Redd Barnas programdirektør Aram Shakaram til NTB tidligere denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt