Hopp til innhold

Canada donerer ebola-vaksine til WHO

Canada vil gi mellom 800 og 1.000 doser eksperimentell vaksine mot den dødelige virussykdommen ebola i Vest-Afrika. Men det vil ta lang tid å produsere vaksinen, som ikke er testet på mennesker.

Leger uten grenser i arbeid

Den dødelige virussykdommen ebola har de siste ukene krevd over 1.000 menneskeliv i Vest-Afrika.

Foto: STRINGER / Reuters

Vaksinen er utviklet av et statlig laboratorium i Canada, men det er uklart hvor mange doser som allerede er produsert.

Ifølge en talsmann for helsemyndighetene i landet vil det ta mellom fire og seks måneder å produsere flere doser av vaksinen, som ennå ikke er skikkelig utprøvd.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste tirsdag at over 1000 mennesker har omkommet som følge av det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika.

Eksperimentell

WHO åpnet tirsdag for å ta i bruk eksperimentell vaksine i kampen mot ebola, som de siste ukene har tatt over 1.000 menneskeliv i Vest-Afrika.

– Vår regjering er fast besluttet på å gjøre alt vi kan for å støtte våre internasjonale partnere, blant annet ved å bidra med personell, finansiering og tilgang til vår eksperimentelle vaksine, sier Canadas helseminister Rona Ambrose.

Vaksinen WHO referte til, er ikke av samme type som det canadiske legemiddelfirmaet Tekmira er i ferd med å utvikle, og som det skal mellom 800 og 1000 doser av.

Amerikansk vaksine

Det amerikanske legemiddelfirmaet Mapp Biopharmaceutical har nemlig utviklet en medisin mot sykdommen.

To amerikanske helsearbeidere er på bedringens vei etter å ha fått ZMapp-medisinen, mens en spansk prest døde selv om også han fikk denne behandlingen. Norske eksperter NRK har snakket med, mener likevel at det ikke er noen tvil om at det er riktig å bruke Zmapp.

– Å teste medisin på døende pasienter har vært gjort tidligere også, og er ikke ansett som etisk uforsvarlig, sier forsker Ørjan Olsvik.

Det vil uansett ta flere måneder å produsere et større antall doser av Zmapp. Bruken av den eksperimentelle medisinen har skapt debatt, ettersom den foreløpig kun er gitt til vestlige helsearbeidere.

SISTE NYTT

Siste nytt