Hopp til innhold

Camerons tidligere rådgiver: - Hillary kan bli neste offer

WASHINGTON D.C. (NRK): Britenes overraskende valg om å forlate EU, bør være en vekker for Hillary Clintons kampanje, mener David Camerons nære medarbeider.

Hillary Rodham Clinton

Demokratenes presidentkandidat Hillary Rodham Clinton snakker om hvilke utfordringer hun møter som president. Her på et velgermøte i Nord-Carolina 22. juni.

Foto: Sara D. Davis / Afp

Zoe Thorogood kaller britenes avgjørelse om å forlate EU «et sjokkerende valg». Hun frykter at usikkerheten om hva som skjer videre, vil føre til ustabilitet. Men mest av alt kan det gi et hint om hva amerikanerne har i vente, sier Camerons tidligere pressesjef.

– I Storbritannia var følelsen at utfallet var i boks, at britene kom til å forbli i EU, og at statsminister David Cameron kunne fortsette som leder til 2020. Nå har vi sett demokratiet utspille seg i praksis, sier hun.

Thorogood har flyttet fra Storbritannia og leder i dag rådgivningsselskapet APCOs Washington-kontor. Hun tror Hillary Clinton kan bli neste offer for opprørsbølgen mot etablerte politikere.

– Dette bør være en vekker for Clinton. Folk er rasende og bekymret, og føler seg presset av immigrasjon. Flere av stridsspørsmålene i Storbritannia har man også i USA.

  • SE VIDEO:
    Zoe Thorogood mener USA også kan få overraskelser under valget i høst

    Zoe Thorogood har vært David Camerons pressesjef.

Hun mener republikanernes presidentkandidat Donald Trump kommer ut som seierherren etter britenes nei til fortsatt EU-medlemskap. Hun blir ikke overrasket om Trump vinner valget i høst dersom Clinton-kampanjen ignorerer politikerforakten, anti-Washington-bølgen og hva som opptar velgerne.

Amerikanske bedrifter kan flagge ut

Storbritannia og USA er nære allierte. President Barack Obama kaller samarbeidet «uunnværlig». Storbritannia er USAs sjuende største handelspartner, de utveksler etterretning og kjemper sammen i kampen mot terrorisme.

Thorogood tror utmeldingen får konsekvenser for britisk økonomi og at amerikanske selskaper i Storbritannia nå vil se seg om.

– For to måneder siden ble det gjort en undersøkelse blant amerikanske bedrifter der 70% svarte at det ville være bedre for britene å bli værende i EU. Sikrere avtaler og samarbeidsforhold ble oppgitt som grunn. Nå blir Storbritannia mindre konkurransedyktig og amerikanske næringer kan komme til å trekke seg ut fordi Storbritannia virker ikke lenger som et forent kongerike. Bedrifter vil trolig lete etter tryggere og bedre avtaler i andre EU-land, hvor det også er enklere å flytte penger og folk, hevder hun.

Bør skilles raskt

Ut-general Boris Johnson, som er en av kandidatene til å ta over statsministerjobben, mener det ikke haster med en utmeldelse.

– Ingenting vil forandre seg på kort sikt, sa Johnson på en pressekonferanse fredag.

Thorogood mener derimot at Storbritannia umiddelbart bør starte prosessen for å unngå ustabile tider. Også EU-ledere har gitt britene klar beskjed om å få opp farta.

– Storbritannia må gjenoppbygge landet og markedsføre seg selv som en god nabo. Jo lenger en venter, jo større blir usikkerheten og uroen, mener Thorogood.

De største amerikanske aksjeindeksene stupte etter britenes valg. De fleste børsene endte handelen med opp mot fire prosents fall.

Kredittbyrået Moody's juserte også ned sine forventninger til britisk økonomi. Landets kredittvurdering blir foreløpig stående uendret.

SISTE NYTT

Siste nytt