Cameron: Fantastisk korrupte land

– Ledere fra kanskje to av de mest korrupte landene i verden, Nigeria og Afghanistan kommer til konferanse om korrupsjon, slår David Cameron fast mens kameraet går.

Den britiske statsministeren David Cameron i samtale med Dronning Elisabeth om korrupte land.

SIER DET SOM DET ER: Den britiske statsministeren forteller til Dronning Elisabeth at ledere for noen "fantastisk korrupte land", inkludert Nigeria og Afghanistan kommer til hans møte om korrupsjon. Det er usikkert om Cameron var klar over at kameraet fanget opp hans uttalelser

Rundt 40 land er invitert til London sammen med organisasjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet for å delta på den første store internasjonal konferansen mot korrupsjon.

Alle avsløringene rundt de såkalte Panama-papirene har bidratt til stor oppmerksomhet rundt møtet i den britiske hovedstaden, der vertskapet David Cameron har erklært korrupsjon som «fremskrittets fiende».

«Fantastisk korrupte» deltakere

Cameron har selv vært med på å skape blest om møtet med å kunngjøre i en samtale med dronning Elizabeth at «ledere fra noen fantastisk korrupte land» skal delta – som Nigeria og Afghanistan.

– Kanskje to av de mest korrupte landene i verden, slår Cameron fast i samtalen, som ble fanget opp av TV-kameraer og sendt på lufta av ITN. Det er usikkert om Cameron var klar ovar at kommentaren ble fanget opp på kamera.

Dronningens svar høres ikke, men Cameron fortsetter ifølge Reuters med å understreke at konferansen skal skje for åpne dører.

– Alt må være åpent. Alt skal skje foran pressen. Det kan bli interessant, sier han.

Talsmannen for Nigerias president mener bemerkningen ikke gjenspeiler det gode arbeidet presidenten gjør.

– Statsminister Cameron må se på gamle bilder av Nigeria, mener talsmannen Garba Shehu.

Både Nigerias president Muhammadu Buhari og Afghanistans president Ashraf Ghani erkjenner korrupsjon i sine land og har lovet å rydde opp.

Nigerias president Muhammadu Buhari

LEDER LAND MED OMFATTENDE KORRUPSJON: Da general Muhammadu Buhari ble satt inn som Nigerias president i mai 2015 sverget han å jobbe mot korrupsjon. Nigeria ligger nesten på bunn av listen over de mest korrupte landene i verden. Likevel liker de ikke at David Cameron forteller dronningen at Nigeria er korrupt

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Åpenhet vanskelig

Det har vist seg svært vanskelig å få på plass internasjonale systemer for åpenhet rundt skatteforhold og samarbeid mot korrupsjon.

Det gjenspeiler seg også i arbeidet med et felles sluttdokument fra London. Ifølge BBC tar teksten til orde for å «avdekke korrupsjon uansett hvor den finnes, forfølge og straffe dem som står bak, legger til rette for eller bidrar til den».

Men teksten skal ha blitt vannet ut sammenlignet med utgangspunktet, og organisasjonen Transparency International ber lederne om ikke å senke ambisjonsnivået.

Norske selskaper også korrupt

– Korrupsjon er gift mot sosial, politisk og økonomisk utvikling, sier statsminister Erna

statsminister Erna Solberg

MÅ KJEMPE MOT KORRUPSJON: Det er viktig å skape en felles internasjonal opinion mot korrupsjon, mener statsminister Erna Solberg

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Solberg til NTB. Hun setter også kursen for London i dag.

Solberg mener Norge står i spissen for kampen mot korrupsjon, men må også konstatere at norske selskaper er blant dem som er tatt i korrupsjonssaker i utlandet.

– Vi må forvente at den standarden som vi setter i Norge, skal store norske selskaper også bringe med seg ut til andre land, sier hun.

Vertskapet Cameron har flere ganger tatt til orde for felles kamp mot internasjonal korrupsjon og såkalt aggressiv skatteplanlegging. Men også han fikk seg en ripe i lakken rundt Panama-skriverier om tidligere eierandeler i farens skatteparadisselskap.

Les også: Dette er Panama-avsløringene

SISTE NYTT

Siste nytt