Hopp til innhold

– Jeg burde ikke ansatt Coulson

– Jeg burde ikke ansatt tidligere News of the World-redaktør, Andy Coulson. Det sa David Cameron under en høring i Parlamentet om hans rolle i avisskandalen.

Video Cameron om Andy Coulson og hacking

Video: Storbritannias statsminister David Cameron måtte svare på tøffe spørsmål under høringen i Parlamentet.

Video Murdoch og Brooks høres i Parlamentet

GRILLET: Rebekah Brooks.

Foto: Nyhetsspiller
Video Murdoch og Brooks høres i Parlamentet

GRILLET: Rupert Murdoch.

Foto: Nyhetsspiller
James Murdoch

GRILLET: James Murdoch

Foto: Sang Tan / Ap

Etter at Rupert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks tirsdag i timevis ble grillet av mediekomiteen i Underhuset, var det i dag statsministerens tur.

LES: Camerons popularitet synker
LES:
Cameron bortforklarer avisskandale

Tar ansvar for å ha ansatt Coulson

– Denne saken har rystet folks tiltro til myndighetene og media. Vi må etablere et sunnere forhold mellom politikere, media og politiet, sa Cameron under høringen.

– Jeg skal svare på alle spørsmål rundt min rolle og mine ansatte, sa Cameron videre.

David Cameron måtte svare på spørsmål om hvordan han kunne ansette tidligere redaktør i News of the World, Andy Coulson, som sin pressesjef.

– I etterpåklokskapens navn burde jeg ikke ha ansatt Andy Coulson som pressesjef. Men man lærer mens man lever, og tro meg, jeg har lært, svarte statsministeren.

– Dersom Coulson har løyet for meg, har han også løyet for politiet. Dersom han har løyet vil det få konsekvenser. Jeg tar ansvar for å ha ansatt Coulson, men jeg mener man er uskyldig til det motsatte er bevist, sa Cameron videre.

Cameron understreker at dersom han hadde fått informasjon om at Coulson var innblandet i hacking, ville han ha sparket Coulson fra stillingen.

– Cameron skylder folket en unnskyldning

Cameron forsvarer måten hans ansatte har taklet politietterforskningen.

– Nr. 10 har publisert all kommunikasjon mellom mine ansatte og og politiet, og dette beviser at mine ansatte har opptredt korrekt.

Cameron ansatte Coulson i 2007. Coulson forlot tabloidavisen som følge av at to ansatte ble dømt for å ha hacket telefoner, men Coulson sier han ikke kjente til avlyttingen.

Labour-leder Ed Milliband mener Cameron skylder folket en fullstendig unnskyldning for at han ansatte Coulson.

Men Cameron avviser dette, og bruker anledningen til å lange ut mot Gordon Browns og Tony Blairs manglende åpenhet.

– Ingen upassende samtaler med Brooks

Flere av parlamentsmedlemmene er spesielt interessert i hvilke samtaler Cameron har hatt med tidligere News of the World-redaktør og News International-sjef Rebekah Brooks om medieselskapet BskyB.

– Jeg har ikke hatt upassende samtaler om BskyB med Rebekah Brooks, svarer Cameron.

Han unngikk å svare på om han har hatt samtaler med Brooks om selskapet.

Avbrøt Afrika-reise

Cameron avbrøt sin rundreise i Afrika for å komme hjem og ordne opp i telefonavlyttingssaken som ryster Storbritannia.

Han innkalte selv til krisemøte i Parlamentet for å snakke om medieskandalen. De folkevalgte skulle egentlig tatt sommerferie fra i dag.

I går måtte far og sønn, Rupert og James Murdoch og tidligere News of the World-redaktør og News International-sjef Rebakah Brooks møte i Parlamentet for å forklare seg.

Det måtte også Sir Paul Stephenson og John Yates. Stephenson gikk av som toppsjef i politiet søndag, mens Yates forlot sin post som politiets nestleder ett døgn senere.

Ført bak lyset

Murdoch mener at han er ført bak lyset, og insisterer på at han ikke ante noe om metodene som ble brukt for å skaffe avisen hans nyhetsoppslag.

LES OGSÅ: I dag skal han grilles i Parlamentet

Han fastholdt også at det ikke finnes noen som helst beviser for at han har kjennskap til at avisens tidligere redaktør Rebekah Brooks har gjort noe galt.

Brooks gikk fredag av som leder for News International er mistenkt for blant annet korrupsjon. Tirsdag måtte også hun svare for seg i Underhuset, og i likhet med far og sønn Murdoch begynte hun med å beklage saken.

Hun benektet videre personlig å ha godkjent betalinger til politiet for informasjon.

Cameron svekket etter skandalen

Ifølge en fersk meningsmåling er 53 prosent av britene misfornøyd med David Cameron, mens 38 prosent mener at han gjør en god jobb.

Nesten to tredeler av de spurte (63 prosent) er misfornøyd med regjeringen som helhet, noe som er det laveste nivået siden regjeringen tiltrådte i mai i fjor.

Det er først og fremst skandalen rundt Rupert Murdochs mediekonsern News International og telefonhackingen til News of the World som har rystet britenes tillit til myndighetene, politiet og pressen.

SISTE NYTT

Siste nytt