NRK Meny
Normal

Cameron bortforklarer avisskandale

David Cameron mener situasjonen er annerledes for ham enn for nylig avgåtte politisjef Sir Paul Stephenson - selv om de begge ansatte redaktører fra News of the World.

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron måtte svare på nye spørsmål rundt sin rolle i avlyttingsskandalen under hans rundreise i Afrika.

Foto: Jerome Delay / Ap

News of the World-skandalen vokser i omfang etter at den nedlagte tabloidavisa systematisk skal ha avlyttet telefonene til kjendiser, kongelige og pårørende etter London-bombene.

LES: – Avlyttet telefonen til pårørende etter London-bombingen

– En ganske ulik situasjon

Det har stormet rundt statsminister David Cameron etter hans pressesjef, tidligere redaktør i News of the World, Andy Coulson ble arrestert .

Sir Paul Stephenson

Sir Paul Stephenson.

Foto: STEPHEN HIRD / Reuters

Nå blir statsministeren presset enda hardere, og selv under hans rundreise i Afrika måtte han svare for seg.

Under en pressekonferanse i Sør-Afrika ba BBC statsministeren forklare forskjellen mellom nylig avgåtte politisjef Sir Paul Stephensons bånd til Neil Wallis og Camerons bånd til Andy Coulson.

Både Coulson og Wallis har tidligere vært redaktører i News of the World. Stephenson gikk av etter å ha blitt presset på grunn av hans bånd til Wallis.

– Vi må gå dit bevisene leder oss. Situasjonen i Scotland Yard er ganske ulik situsjonen i regjeringen, svarte Cameron.

Han sa videre at regjeringen har handlet bestemt og demonstrert så og si fullstendig åpenhet overfor media i avlyttingssaken.

Statsministeren har allerede bestemt seg for å forkorte sin rundreise i Afrika for å håndtere telefonavlyttingsskandalen.

Stephenson hardt ut mot Cameron

Stephenson går hardt ut mot David Cameron etter at han søndag gikk av som følge av avlyttingsskandalen.

Stephenson har blitt kritisert for å ha tilknytning til den tidligere News of the World-redaktøren Neil Wallis.

Stephenson ansatte Wallis som rådgiver i Scotland Yard høsten 2009 til 2010, men benekter å ha hatt kjennskap til avlyttingen.

Politisjefen skal og ha godatt 20 gratis overnattinger på et luksuriøst spa-senter. Neil Wallis var på den tiden PR-ansvarlig for helsesenteret.

«Stephenson knivstikker Cameron»

Den britiske avisa The Guardian skriver at avskjedstalen til Stephenson var rettet mot Downing Street. Stephenson sa at statsministeren kan bli satt i et dårlig lys på grunn av hans bånd til tidligere redaktør i News of the World, Andy Coulson.

Tabloidavisa The Mirror skriver i dag at «Stephenson knivstikker Cameron» i avlyttingsskandalen.

Regjeringen skulle egentlig ut i sommerferie onsdag, men Cameron har uttalt at parlamentet skal samles til et krisemøte, og sommerferien blir dermed utsatt med én dag.

News Of The World

News of the World ble lagt ned som følge av avsløringene.

Foto: IAN NICHOLSON / Afp

Venn av Brooks

David Cameron er også en venn av nylig avgåtte direktør for News International og tidligere News of The World-redaktør Rebekah Brooks. De to skal blant annet ha vært i juleselskap sammen.

LES: Rebekah Brooks er arrestert

Brooks, ble natt til mandag løslatt mot kausjon, få timer etter at hun ble pågrepet av britisk politi.

Hun var redaktør for News of the World da noen av de mest alvorlige avlyttingene skal ha funnet sted.

Det ble i dag klart at Brooks møter i Underhuset tirsdag, sammen med far og sønn Murdoch, for å forklare seg om den ulovlige avlyttingen.

Ifølge Brooks' advokat er den tidligere redaktøren uskyldig. Advokaten sier også at arrestasjonen var ulovlig da de ikke har bevis som knytter Brooks direkte til avlyttingen.

Kritisert for håndteringen

Cameron er blitt kritisert for sin håndtering av medieskandalen, og mange har pekt på statsministerens manglende dømmekraft i omgangen med flere av Murdochs viktigste toppsjefer.

Statsministerens kontor valgte derfor fredag å frigi en liste over Camerons møter med den britiske pressen de siste 15 månedene. Brooks og Coulson er blant dem som har besøkt Cameron på hans offisielle landsted Chequers.

Rebekah Brooks

Rebekah Brooks.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt