Hopp til innhold

Cameron lover folkeavstemning om EU

Statsminister David Cameron sier han vil holde løftet sitt om å la folket stemme over Storbritannias EU-fremtid. Det fører til at nervøsitet sprer seg i Brussel.

David Cameron og Angela Merkel

UVISS FREMTID: David Cameron har gjort et brakvalg i Storbritannia og fortsetter dermed som statsminister. Nå er det knyttet stor spenning til om Storbritannia vil fortsette medlemskapet til EU. Cameron lover folkeavstemning, og Angela Merkel må vente på resultatet.

Foto: POOL / Reuters

Valgresultatet i Storbritannia kan få store konsekvenser for EU og britenes plass i Unionen. Camerons konservative parti har flertall alene i Parlamentet, og statsministeren har lovet britene å reforhandle avtalen med EU. Senest i 2017 vil han be befolkningen avgjøre om landet skal melde seg ut eller ikke.

– Vi skal levere en folkeavstemning om Europa, lover Cameron.

– Jeg stoler på at den nye britiske regjeringen vil jobbe for fortsatt medlemskap i EU. I det står jeg klar til å bistå, svarer EU-president Donald Tusk.

– Jeg er dypt overbevist om det at det ikke finnes noe bedre liv på utsiden av EU, for noe land, fortsetter han.

Vil gi utvidet selvstyre

I Camerons tale utenfor Downing Street etter at valgseieren var et faktum understreket han at han vil holde løftet om å la folket stemme over Storbritannias EU-fremtid.

– Vi vil regjere som et parti for én nasjon, sa Cameron.

BRITAIN-VOTE

Statsminister David Cameron bedyrer at hans nye konservative flertallsregjering vil holde løftet om å la folket stemme over Storbritannias EU-fremtid.

Foto: LEON NEAL / Afp

Han forsikret at han kommer til å gi utvidet selvstyre til Skottland, Wales og Nord-Irland, slik han har lovet.

– Skottland skal få den sterkeste selvstyreregjeringen i verden, sa Cameron. Han lovet også «rettferdighet for England».

Sp tror norske politikere må tenke nytt

Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum håper en eventuell Storbritannia-exit vil føre til en ny EØS-avtale.

Foto: David Krekling / NRK

Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum tror det vil bli en helt ny dynamikk i den norske EU- og EØS-debatten hvis britene velger å gå ut av EU.

– I en slik situasjon vil norske politikere, også de som i dag sverger til EØS-avtalen, bli tvunget til å tenke nytt og være villig til å drøfte alternativer, sier han.

Slagsvold Vedum synes det er svært vanskelig å forestille seg at britene vil se på EØS som noe aktuelt alternativ dersom de setter seg ned og ser hvor udemokratisk og omfattende denne avtalen er.

– En Storbritannia-exit fra EU vil derfor åpne mulighetene for Norge å skrinlegge EØS-avtalen, og få til en ny balansert avtale, fortsetter han.

Innvandring diskuteres heftig

Donald Tusk

EU-president Donald Tusk mener Storbritannia ikke vil ha nytte av å gå ut av EU.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Hva Cameron vil ha i forhandlingene med EU, er fortsatt uklart. Men EUs grunnprinsipp om fri flyt av arbeidskraft innen Unionen er en av tingene som diskuteres heftig i Storbritannia.

Hvis EU-traktater skal endres, må dette avgjøres av medlemslandene i fellesskap, understreker ledere i Brussel. Og Tusk har tidligere varslet at grunnleggende traktatendringer i Unionen vil bli svært vanskelig.

– De fire friheter i EU er ikke diskuterbare.

Beskjeden fra EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas er klar. Britene kommer ikke unna Unionens grunnleggende prinsipper. ​

SISTE NYTT

Siste nytt