Hopp til innhold

Cameron holder endelig sin EU-tale

I dag klargjør den britiske statsministeren hvilket forhold han ønsker å ha til EU framover. Da kommer han blant annet til å si at han vil ha en folkeavstemning om EU.

Storbritannias statsminister David Cameron.

Storbritannias statsminister David Cameron skal endelig tilkjennegi hvilket forhold han vil ha til EU fremover.

Foto: Jon Super / Ap

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

At han vil ha en folkeavstemning går fram av utdrag av talen som nyhetsbyrået AFP publiserte natt til onsdag.

Den britiske statsministeren sier han ønsker seg en ny avtale med EU.

– Det vil bli en folkeavstemning om å bli værende eller å melde seg ut, heter det i et av utdragene fra talen til Cameron, som selv håper at britene vil stemme ja til fortsatt EU-medlemskap.

Les også: USA advarer Storbritannia mot å forlate EU

Hardt presset

Over lang tid har han blitt presset i alle retninger i EU-spørsmålet. Sterke krefter i hans eget parti vil ha mer og mer makt tilbake til Storbritannia, mange ønsker seg rett og slett ut av hele den europeiske union.

En sterk vekst i det britiske uavhengighetspartiet truer også med å stjele velgere fra David Cameron. Det er et parti som ikke pakker inn sitt ønske om å trekke seg ut av EU.

I motsatt retning presses Cameron av regjeringens koalisjonspartner Liberaldemokratene. De ønsker en sterk deltakelse i EU.

Opposisjonen Labour vil det samme, og blant EUs medlemsland kommer kraftig kritikk mot Storbritannia, som nå framstår som den slemme gutten i klassen, ifølge den franske europaparlamentarikeren Alain Lamassoure.

Store forventninger

Forventningene til talen er enorme, for å si det forsiktig. Den skulle egentlig vært holdt for flere måneder siden, men ble utsatt.

Så ventet man den før jul, men deretter ble den lovet på nyåret. Den ble bekreftet til fredag forrige uke, da skulle den holdes i Nederland.

Cameron ville følge tidligere britiske statsministeres tradisjon om å levere viktige EU-taler i Europas hjerte. Men gisselsituasjonen i Algerie tok plassen.

I dag kommer talen fra en talerstol i London. I alle disse månedene har det vært nesten daglige oppslag i britiske medier, om hva Cameron vil, skal, bør eller ikke bør gjøre.

Les også: Cameron: – Vi risikerer å bli som Norge

Douglas Alexander er Labours skyggeutenriksminister, og misliker David Camerons idé om en folkeavstemning.

Har styrket stillingen

Men den hardt pressede statsministeren ser ut til å ha gjort noe riktig. Ferske meningsmålinger viser at hans konservative parti drar innpå Labour som fortsatt er størst.

Og for første gang i inneværende parlamentsperiode sier flere briter at de ønsker at Storbritannia skal bli værende i EU enn de som ønsker å forlate unionen.

Stemningen har snudd raskt. I november ville bare 30 prosent forbli i EU, nå er andelen steget til 40, mens andelen som vil forlate EU har gått fra 51 prosent til 34 i samme periode.

David Cameron sier han ønsker et Storbritannia i, ikke utenfor EU, men med en løsere tilknytning enn i dag.

Opposisjonsleder Ed Miliband hevder Cameron har mistet kontrollen over det konservative partiet.

I dag er Europas øyne rettet mot den britiske statsministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt