NRK Meny
Normal

Cameron gir Boris Johnson støttemedlemskap i regjeringen

LONDON (NRK): I det statsminister David Cameron presenterer sine nye ministre, gir han også Londons borgermester Boris Johnson et slags støttemedlemskap i regjeringen. Dette er den første rene konservative regjeringen i Storbritannia på 18 år.

Boris Johnson utenfor Downing Street

Londons svært populære – og upopulære borgermester Boris Johnson kom også syklende til Downing Street nummer 10 i dag.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Ikke siden John Major til manges store overraskelse klarte å bli gjenvalgt i 1992, er det dannet en ren konservativ regjering på De britiske øyer.

Det var også den sist gang de konservative fikk flertall i parlamentet, den gangen fire flere enn ved dette valget.

Syklet innom Downing Street og fikk adgang til regjeringen

Londons svært populære – og upopulære borgermester Boris Johnson kom også syklende til Downing Street nummer 10 i dag, mens flere nyutnevnte regjeringsmedlemmer kom og gikk.

Johnson sa etter møte at hans viktigste jobb er fortsatt å være borgermester et år til.

Derfor fikk han verken ministerpost eller noe departement i dag, men han skal delta i politiske regjeringsmøter etter de ordinære møtene.

Det betyr at han får en slags rolle i regjeringen likevel, og det er ventet at mer kommer når han avslutter borgermesterjobben neste år.

Det er i årevis spekulert på om Johnson vil utfordre Cameron som leder, ettersom Johnson ikke har lagt skjul på egne ambisjoner i partiet. David Cameron har gjort det klart at han ikke kommer til å søke en tredje periode som statsminister.

Støttet dødsstraff, ble justisminister

 Michael Gove utenfor 10 Downing Street

Michael Gove fikk i dag ny jobb som justisminister.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

En person som får en svært viktig rolle er den nye justisministeren Michael Gove.

Han var utdanningsminister og deretter sjefsinnpisker i parlamentet i den forrige perioden. En av hans viktigste oppgaver nå blir å tegne opp et britisk alternativ til den europeiske menneskerettskonvensjonen som det konservative partiet har et svært anstrengt forhold til.

Den nye justisministeren ble i dag minnet på av sin tidligere arbeidsgiver The Times på at han i 1998 skrev at det var galt av Storbritannia å avskaffe dødsstraff ved hengning i 1998.

En av tre kvinner

Britisk politikk er ikke kjent for sin høye kvinneandel, men i Camerons nye regjering er en tredel av medlemmene kvinner. Den mest fremtredende er innenriksminister Theresa May, som også av flere er pekt på som en mulig fremtidig leder i partiet.

Ellers er det blant annet kvinnelig miljøvernminister, minister for Nord-Irland, arbeidsminister, utdanningsminister, utviklingsminister og leder for Overhuset.

EU-saken dominerer

Saken det likevel knytter seg mest oppmerksomhet rundt, ikke minst i Europa, er Storbritannias videre forhold til EU. Det blir en folkeavstemning om videre medlemskap innen utgangen av 2017, men før den tid skal Storbritannia reforhandle dagens avtale.

De to viktigste ministrene blir finansminister George Osbourne og utenriksminister Philip Hammond. EU-saken er delt det konservative partiet i årevis og Camerons regjering vil bli fulgt med argusøyne fra de bakre benkene i Underhuset.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt