Hopp til innhold

Obama: USA har ingen bedre venner enn Storbritannia

– USA har ingen bedre venner enn Storbritannia, sa president Barack Obama på en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister David Cameron.

Video Cameron og Obama diskuterer BP og Lockerbie

VIDEO: Statsminister David Cameron og president Barack Obama holder felles pressekonferanse nå. Følg direktesendingen her.

Klokken 20 kom de to statslederne sammen ut for å møte pressen i Det hvite hus, etter et tre timer langt møte i Det ovale kontor.

Obama åpnet med å snakke om vennskapet mellom amerikanerne og britiene, som blant annet viser seg i deres felles innsats i Afghanistan.

– Vi har samme syn på nesten alle saker, og USA har ingen nærere allierte enn Storbritannia, sa president Obama.

Barack Obama og David Cameron

- Vi er enige om nesten alt, sa president Obama om forholdet til Storbritannia.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Cameron roste ryddige barnerom

Cameron, da han tok over, takket først for det produktive møtet, samt for å ha blitt vist rundt i presidentboligen i Det hvite hus.

Den britiske statsministeren var særlig imponert av hvor ryddig det var på rommene til Obamas to døtre, og sa at han håpet å få til noe lignende hjemme i Downing Street 10. Dessuten, sa Cameron, burde barna hans vært i sengen dersom de satt hjemme i London og fulgte pressekonferansen nå.

– BP viktig for USA og Storbritannia

Det var ventet at den amerikanske frustrasjonen over oljeselskapet BP ville prege møtet mellom statslederne - spesielt løslatelsen av libyeren Abdel Basset al-Megrahi, som er dømt for bombingen av et Pan Am-fly over den skotske byen Lockerbie i desember 1988.

Cameron tok selv opp temaet under pressekonferansen. Cameron sa først at han godt kunne forstå det amerikanske sinnet over BP på grunn av oljekatastrofen i Mexicogolfen, men hevdet samtidig at det var viktig for økonomiene både i Storbritannia og USA at BP er et stort og stabilt selskap.

Da de to statslederne var ferdige med sine små taler, åpnet de for spørsmål fra pressen, som i hovedsak dreide seg om deres samtaler omkring BP og Lockerbie.

– Vi må ikke blande kortene når det gjelder oljelekkasjen og den libyske bomberen, sa Cameron som et svar på det generelle amerikanske sinnet mot selskapet.

Avviser britisk undersøkelse av løslatelsen

Ifølge Cameron hadde ikke BP noen påvirkning i beslutningen om å sende al-Megrahi hjem, en beslutning som ble tatt utelukkende av de skotske myndighetene.

Han sa også at den britiske regjeringen vil delta og hjelpe til under de amerikanske kongresshøringene om BPs rolle i løslatelsen av Lockerbie-bomberen.

Cameron avviste derimot at det ville bli satt i gang en britisk undersøkelse av løslatelsen, men la til at han i dag har bedt om en gjennomgang av dokumentene omkring løslatelsen for å se om flere dokumenter kan bli tilgjengelige for offentligheten.

– Løslatelsen var en dårlig beslutning

Cameron sa han ikke trenger en undersøkelse for å finne ut at løslatelsen var en dårlig beslutning, «for dette var en dårlig beslutning». Men hadde ikke sett noe som tydet på at BP klarte å påvirke beslutningen om å sette al-Megrahi fri. Den beslutningen ble feilaktig gjort på grunn av medfølelse, mente Cameron.

Al-Megrahi ble i fjor løslatt fra fengsel i Skottland og fikk reise tilbake til Libya fordi han ifølge legene bare hadde tre måneder igjen å leve. Men han lever fremdeles i Tripoli, og det har kommet opplysninger som kan tyde på at han kan leve i ti år til.

Amerikanerne er forbannet fordi det har kommet opplysninger om at al-Megrahi ble satt fri fordi BP fryktet for en boreavtale utenfor kysten av Libya, og derfor presset britiske myndigheter til å sende ham hjem.

SISTE NYTT

Siste nytt