NRK Meny
Normal

David Cameron nektet å ta imot brev fra Argentinas president

Under G20-møtet i Mexico tirsdag prøvde Argentinas president Cristina Kirchner å gi Storbritannias statsminister et brev. Brevet inneholdt Argentinas krav på Falklandsøyene. Det ville ikke Cameron ha noe av.

MEXICO-G20-KIRCHNER-CAMERON

Cameron og Kirchner under G20-møtet tirsdag. Det var da Cameron nektet å ta imot brevet Kirchner prøvde å gi ham.

Foto: HO / Afp

Diskusjonen om øygruppen dukket opp i Mexico, slik det på forhånd var antatt at den kom til å gjøre.

– Jeg foreslår ikke en full diskusjon angående Falklandsøyene nå, men jeg håper du har notert deg at det skal holdes en folkeavstemning, og at du da respekterer deres valg, sa han direkte til den argentinske presidenten.

– Vi må tro på retten til selvbestemmelse og oppføre oss demokratisk her på G20, la han til.

Det var da Kirchner prøvde å gi Cameron brevet, men han nektet å ta det imot.

Snakket sammen flere ganger under G20

Ifølge en talsperson for Downing Street har de to lederne snakket sammen tidligere under G20-møtet i Los Cabos.

Cameron oppfordret også da den argentinske presidenten til å «respektere ønskene» til øyboerne, som skal ut i folkeavstemning neste år for å avgjøre hvilket land de ønsker å tilhøre.

Øyene har 3000 innbyggere, som er britiske statsborgere og hvor flesteparten i meningsmålinger sier de fortsatt ønsker å tilhøre Storbritannia. Dette er da også ett av den britiske statsministerens argument: at folket må selv bestemme.

– Hør på hva folket vil ha

Ettersom det lenge har vært kjent at begge lederne skulle på G20-møtet, har Cameron tidligere uttalt at han kommer til å bruke anledningen til å fortelle Kirchner at hun bør lytte til Falklands innbyggere, når de sier at de ønsker å forbli britiske.

– Budskapet til Argentina er veldig klart; hør på hva folket vil ha, sa han i et TV-intervju i forrige uke, ifølge BBC.

Da Cameron ble spurt om han ville videreføre denne meldingen til direkte til den argentinske presidenten under G20-møtet, svarte han «Absolutt».

Økt spenning

Spenningen – og ordkrigen – om øyene utenfor Argentina, som har vært under britisk kontroll siden 1833, har økt de siste månedene. Dette skyldes spesielt at det nå er 30 år siden Falklandskrigen tok slutt.

Britene og argentinerne har kranglet om øygruppen siden tidlig på 1800-tallet. Men i dag er øyene britiske, dronning Elizabeth er overhode, man betaler med pund og språket er engelsk.

Det toppet seg i 1982 da Argentinas invaderte militærjunta bestemte seg for å invadere øygruppen de kaller Las Malvinas.

Argentina mistet 649 soldater i krigen som oppsto, mens britene mistet 255.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt