Hopp til innhold

Cameron tar kampen opp mot internasjonal skattetriksing

Den britiske statsministeren David Cameron går til frontalangrep mot multinasjonale selskaper som forsøker å snike seg unna skattlegging.

David Cameron på Verdens økonomiske forum

David Cameron skal bruke lederskapet i G8 til å kjempe mot null skatt for multinasjonale selskaper.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Cameron gikk rett i strupen på store gigantselskaper under sin tale på Verdens økonomiske forum i Davos i formiddag.

– Jeg vil bruke lederskapet Storbritannia har i G8-gruppen dette året til å kjempe mot skatteunndragelse, sa Cameron.

Den britiske regjeringen har beskyldt store multinasjonale selskaper, som Starbucks, Google og Amazon, som alle er store i Stobritannia, for å trikse og mikse for å unngå å betale skatt.

Det konservative partiet som Cameron leder er kjent for å være svært forretningsvennlig, og angrepet mot de store amerikanske gigantene kom derfor noe overraskende.

Statsministeren og regjeringen kaller skattetriksingen «umoralsk», og har lansert en skattekampanje. Cameron fortsatte på det sporet i dag.

– Når det finnes noen cowboyer som utnytter systemet, ødelegger det for alle. Det ødelegger også tilliten i resten av samfunnet.

– Jeg kommer til å bruke ledelsen av G8 til å få til en seriøs debatt om skatteflukt og skatteundragelse. Tiden er overmoden, sa Cameron.

– Må kjenne lukten av kaffe

Selskaper som etablerer seg i ett av EUs 27 medlemsland, kan velge å dra nytte av ett lands spesifikke skatteregler.

Irland har bevisst skapt et skattesystem som er ment for å tiltrekke seg investeringer, og landet har hatt stor suksess med dette. «Den keltiske tigeren» ble landet kalt, i den heftigste vekstperioden. Det har irritert flere i EU, inkludert Storbritannia.

I tillegg er det land som er å regne som rene skatteparadiser, hvor lovgivningen hindrer innsyn, selv om de blir færre og færre i takt med internasjonalt press.

Også i Norge er det enkelt for multinasjonale selskaper å slippe unna skatt, noe NRKs reportasjer de siste dagene har vist.

– Jeg er tilhenger av lave skatter. Jeg er en «minst mulig skatt-konservativ». Men jeg er ingen «selskaper trenger ikke å betale skatt-konservativ». Storselskaper og næringslivet må ta sin del av byrden, mente Cameron.

Under talen i dag navnga han riktig nok ingen, men ingen var i tvil om hvem han tenkte på da han sa:

– Det er på tide at selskapene våkner opp og kjenner kaffelukta fra sin egen skattestrategi.

SISTE NYTT

Siste nytt