Hopp til innhold

Cameron advarer mot norsk EU-løsning

LONDON (NRK): Storbritannias statsminister David Cameron advarer britene mot å tro at en norsk løsning er veien å gå forut for landets avstemning om fortsatt EU-medlemskap.

Erna Solberg på besøk hos David Cameron

Statsminister Erna Solberg besøkte David Cameron i Downing Street i januar i fjor. Nå vil Cameron bruke Norge som sannhetsvitne for at det ikke vil lønne seg å forlate unionen.

Foto: POOL / Reuters

Det er som gjest på Nordis Råds møte på Island i dag at Cameron kom med advarslene til egne EU-motstandere.

Dersom Storbritannia skulle velge å forlate EU, og i stedet bli EØS-medlem slik som Norge, vil det bety fortsatt store regninger fra Brussel og ingen innflytelse over EUs indre marked, er David Camerons argument.

Exit vil koste penger og innflytelse

En kilde i Downing Street nummer 10 poengterer overfor BBC at:

Det britiske flagget, The Union Jack

Det er stor irritasjon blant britene over det som oppleves som detaljstyring fra Brussel.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

I motsetning til Storbritannia, har ikke Norge noe vetorett i det europeiske råd, kan ikke stemme i Europarådet, har ingen medlemmer i Europaparlamentet og har ingen EU-kommisær til å bistå seg.

Det er stor EU-skepsis i Storbritannia, ikke minst innad i Camerons eget regjeringsparti, de konservative. Etter valgseieren i mai i år, lovet Cameron derfor britene en folkeavstemning om fortsatt EU-medlemskap innen utgangen av 2017.

Bruker norske regjeringen

Mange britiske EU-motstandere viser ofte til Norge som en suksesshistorie utenfor EU. Ved hjelp av sitater fra flere av toppene i Norges regjering, vil Cameron slå sprekker i den historien.

Uttalelser fra både statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og Europa-minister Vidar Helgesen er sendt ut til mediene som bevis for at det er lite å hente på å stå utenfor EU.

Av de 100 EU-reguleringene som vil ha mest å si økonomisk for Storbritannia, har Norge innført 93, i følge Downing Street.

Statsminister Erna Solberg er sitert på at hun mener Storbritannia ikke bør bli medlem av en organisasjon som i praksis betyr at lover og regler som er laget i andre land blir direkte implementert.

Utenriksminister Børge Brende som var i London senest i går, er sitert på tilsvarende

– Storbritannia vil bli tvunget til å innføre hvert eneste regelverk fra Brussel selv om det forlater EU.

Vidar Helgesen i London

Statsråd for EØS-saker og forholdet til EU, Vidar Helgesen, advarte under et besøk i London tidligere i år britene å gjøre som Norge.

Foto: Espen Aas / NRK

Vidar Helgesen fikk mye oppmerksomhet i britiske presse da han i vinter advarte britene mot å forlate EU. Han er blant annet sitert på at Norge som ikke-medlem i praksis har større andel arbeidsinnvandrere enn EU-landet Storbritannia.

Vanskelige reforhandlinger

Talen til David Cameron i Reykjavik i dag markerer et skille i statsministerens retorikk rundt EU-spørsmålet. Hans plan nummer en har hele tiden vært å reforhandle den eksisterende EU-avtalen for å sikre Storbritannia større selvråderett.

Så langt har han møtt relativt liten forståelse for sitt syn, samtidig som flyktningekrisen også har gjort at EU-landene har vært lite opptatt av diskutere Storbritannias hjertesak nummer én.

Ved nå å rette en advarende pekefinger til EU-motstanderne mot å «look to Norway» tar han dermed debatten over i et annet spor.

SISTE NYTT

Siste nytt