NRK Meny
Normal

Innfører høye bøter for vannsløsing i California

Tørken i California har ført til at folk kan få tusenvis av kroner i bot for å sløse med vann ved å vaske bilen eller vanne plenen.

Lake Mead

Vanninntakstårnene i Lake Mead rager langt over overflaten på det som er USAs største vannreservoar. Vannstanden i Lake Mead har ikke vært så lav siden Hoover-demningen stod ferdig i 1937.

Foto: Ethan Miller/Getty Images / AFP

Tørkekart over USA

Det siste kartet fra U.S. Drought Monitor, datert 8. juli, viser at situasjonen er nådd det høyeste tørkenivået i store deler av California.

Foto: U.S. Drought Monitor

Vannverket i California vedtok tirsdag kveld bøter på opptil 500 dollar – vel 3000 norske kroner – dagen for dem som sløser med vann.

Vanner man plenen så mye at vannet renner ut på gaten, eller om man vasker bil eller fortau uten å bruke et vannsparende munnstykke på slangen, kan man få boten.

Fra før av har myndighetene i delstaten innført et telefonnummer der folk kan rapportere om naboer de mener sløser med vann.

Samtidig kommer stadig nye tiltak for å endre innbyggernes vannvaner.

Nettsiden Save Our Water lanserer i dag slagordet «Brown is the new Green» - «Brunt er det nye Grønt».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Militærkirkegård

På militærkirkegården Presidio National Cemetery i San Francisco stod gravstøttene for falne soldater tirsdag i tørt, brunt gress etter at delstaten har sluttet å vanne kirkegården.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images / AFP

Verste tørke på 40 år

Brannskilt

Tørt, høyt, brannfarlig gress vokser nesten over skiltet som advarer om brannfare i Samuel P. Taylor nasjonalpark i California.

Foto: Justin Sullivan / AFP

Bakgrunnen for de nyinnførte bøtene er at delstaten California er inne i sin verste tørke på 40 år.

– California er inne i sin verste tørke siden våre besteforeldres tid eller før det. Og enda viktigere, vi vet ikke når det vil ta slutt, sier styreleder Felicia Marcus i Californias vannstyre til San Jose Mercury News.

Alle delstatens vannreservoarer er nå på eller nært sitt laveste nivå noen gang.

Mangelen på nedbør har også ført til at skogbrannfaren er svært høy, og brannvesenet i delstaten frykter at en varm sommer vil føre til mange og store skogbranner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To bilder av Lake Oroville

Bilder av vannreservoaret Lake Oroville i det nordøstlige California. Bildet til venstre er fra 20. juli 2013, det til høyre fra 16. januar 2014.

Foto: California Drought

Klarer ikke stoppe vannforbruket

Tørken i California er et resultat av lite nedbør gjennom de tre siste årene.

Allerede i januar i år sa guvernør Jerry Brown at delstaten var i en nødssituasjon og måtte kutte vannforbruket med 20 prosent i året.

I enkelte deler av California har innbyggerne fått til en reduksjon på 13 prosent, men samtidig har en vekst i forbruket i storbyene Los Angeles og San Diego ført til en økning totalt i delstaten på én prosent så langt i år.

Særlig er jordbruket rammet av tørken. Tusenvis av mål med dyrket mark står udyrket fordi bøndene ikke har vann til å vanne åkrene.

I tillegg til å prøve å redusere bruken av vann gjennom bøter og høyere priser er også kjendiser koblet inn i kampen.

Onsdag gikk superstjernen Lady Gaga ut og ba innbyggerne redusere forbruket, skriver delstaten på sin egen nettside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Satelittbilde fra NASA

Satellittbilder fra NASA over snøen i Sierra Nevada-fjellene om er vannkilde for California. Bildet til venstre er fra 18. januar 2013, det til høyre fra 18. januar 2014.

Foto: NASA

– Kan vare i mange år

Vannsparingsplakat

En plakat utenfor delstatskongressen i Sacramento viser at de tar sine egne påbud om å spare vann på alvor.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images / AFP

En rapport fra University of California som ble offentliggjort denne uken viser at landbruket i delstaten taper 1,5 milliarder dollar – opp mot ti milliarder norske kroner – bare i år, skriver CBS News.

Forskerne regner med at neste år også vil bli et tørkeår, men er særlig bekymret for hva konsekvensene kan bli dersom tørken strekker seg enda lenger.

California er den eneste delstaten i det vestlige USA der bruken av grunnvann ikke er regulert.

Nå frykter forskerne at mangelen på vann fra andre kilder vil føre til at mye av grunnvannet vil bli pumpet opp, noe som vil være vanskelig å erstatte.

Se video laget av vitenskapsfolk ved NASA om tørken i California.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt