California skal tvangsfôre fanger

En domstol i California har gitt delstatsmyndighetene tillatelse til å tvangsfôre en gruppe fanger som har sultestreiket i over seks uker.

Demonstrasjon mot soning på isolat i California

Fangene protesterer mot Californias praksis med å holde voldelige innsatte på isolat i flere år i strekk.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

Nærmere 30.000 av Californias 133.000 fanger innledet sultestreiken i begynnelsen av juli, i protest mot praksisen med å holde voldelige fanger på isolat i flere år av gangen.

Mange har gitt seg, men rundt 130 innsatte nekter fortsatt å spise, skriver BBC.

Frem til nå har ledelsen ved Californias fengsler bare hatt lov til å søke om å tvangsfôre én fange av gangen, men nå har dommer Thelton Henderson godkjent tvangsfôring av fanger som er i livsfare.

Flere av fangene har signert såkalte DNR-dokumenter (do not resuscitate), et juridisk bindende dokument som skal hindre at de blir gjenopplivet.

Disse gjorde det også ulovlig å tvangsfôre dem.

– Presset av gjengledere

Flere fengselsdirektører mener imidlertid at enkelte fanger har blitt presset til å signere, noe dommer Henderson fant sannsynlig.

Fullmakten gjelder derfor også for fanger som skrev under på en DNR-anmodning like før eller etter sultestreiken startet.

California har fire fengsler med rundt 3600 gjengledere og voldelige kriminelle i isolat, og flere av dem sitter der i mange år.

Ifølge AP har fire gjengledere fra høyreekstremistiske, afroamerikanske og latinamerikanske grupperinger slått seg sammen for å promotere sultestreiken.

Ifølge Los Angeles Times vil de fleste fangene få intravenøs næring, men en talskvinne for fengselsvesenet utelukker heller ikke at fengslene kan komme til å ta i bruk den samme tvangsfôringsmetoden som på Guantanamo , der væske pumpes rett ned i magesekken.

Se også: Her blir Mos Def tvangsfôret på samme måte som Guantánamo-fangene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt