«Ice bucket challenge» ble til «Rice bucket challenge»

Indisk ungdom har laget sin egen versjon av trenden med å kaste isvann over hodet. Med en vri.

Manju Kalanidhi gir en bøtte ris til sin nabo

Manju Kalanidhi startet den indiske versjonen av Ice Bucket challange med på gi en bøtte ris til en som trenger det.

Foto: Manju Kalanidhi / Privat

Titusener av mennesker på sosial medier har tatt utfordringen og tømt en bøtte med isvann over hodet og utfordret andre til å gjøre den samme. Alt i den gode saks tjeneste, og for å øke bevisstheten rundt den uhelbredelige nervesykdommen ALS eller amyotrofisk lateralsklerose.

Synes isbøtta var ganske bisarr

I India har de også tatt utfordringen. Men i et land med stor fattigdom og der mer enn 100 millioner mennesker mangler tilgang til rent vann så var det aldri et alternativ å kaste vann over hodet.

Svaret ble å legge en «r» før «ice» og gi bort en bøtte ris til noen som ikke hadde en fra før.

Den 38 år gamle journalisten Manju Kalanidhi startet trenden som hun håper vil rette søkelyset på matvaresituasjonen i landet.

– Jeg synes isbøtte-utfordringen var ganske bisarr, og ville heller fokuserer på sult, sier Kalanidhi til nyhetsbyrået Reuters.

Prosjektet har allerede fått mye oppmerksomhet på Facebook i India og lavprisselskapet AirAisia India har annonsert at de vil delta i aksjonen.

Lever på under 1 dollar dagen

I India lever en tredel av landets 1,2 milliarder mennesker på mindre en 1,25 dollar om dagen og et kilo ris koster litt i underkant av 1 dollar, så matmangel og sult er et stort problem i verdens nest mest folkerike stat.

I fjor var landet rangert på 63. plass av totalt 78 land på International Food Policy Research Institute's globale sult Index. Til sammenligning så befinner Kina seg på 6. plass.

Bekjempelse av sult og fattigdom har også vært høyt på den nyvalgte statsministeren Narendra Modis agenda. Som blant annet har lansert et «bank-for-alle» prosjekt som han håper skal hjelpe flere ut av fattigdommen.

Kalanidhi startet kampanjen forrige uke og ga en bøtte ris til sin nabo.

SISTE NYTT

Siste nytt

Røde flammer opp i skyene og kraftige drønn i natt da Israel traff Gaza med det som hittil er de kraftigste angrepene, ifølge AP.

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.