Hopp til innhold

Byrådet i Minneapolis vil legge ned politiet

Et flertall i byrådet i Minneapolis gikk søndag inn for å legge ned politiavdelingen i byen for deretter å gjenoppbygge enheten igjen, mot borgermesterens vilje.

Demonstranter i Phoenix, USA demonstrerer for å kutte pengetilførselen til politistyrkene i landet.

Demonstranter i Phoenix, USA demonstrerer for å kutte pengetilførselen til politistyrkene i landet.

Foto: Matt York / AP

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd (46) som har utløst demonstrasjoner og uro nasjonalt og internasjonalt.

– Vi gikk inn for å avvikle politiet slik vi kjenner det i byen Minneapolis og å gjenoppbygge det, bekreftet rådets president Lisa Bender til CNN søndag.

– Innsatsen vår mot gradvise endringer har feilet, konstaterte Bender.

Hun understreket at det nye politiet skal være bygget opp etter en modell som «faktisk sørger for å holde samfunnet vårt trygt».

Byrådsmedlem Alondra Cano i Minneapolis taler på en forsamling i byen søndag 7. juni.

Byrådsmedlem Alondra Cano i Minneapolis taler på en forsamling i byen søndag 7. juni.

Foto: Jerry Holt / AP

En ny visjon

Ni medlemmer av byrådet gikk inn for å legge ned dagens politiavdeling, noe som var nok til at det ikke kunne nedlegges veto mot forslaget.

Byrådsmedlem Alondra Cano skriver på Twitter at flertallet er enige om at dagens politienhet ikke kan reformeres og «at vi må avslutte det nåværende politisystemet».

For aktivister som har jobbet i flere år for å oppnå endringer i måten politiet arbeider på, er byrådsbeslutningen et vendepunkt.

– Det burde aldri tatt så mange dødsfall for å komme hit, sa Candace Montgomery, lederen av aktivismegruppa Black Vision ved en demonstrasjon. Vi er tryggere uten et bevæpnet, uansvarlig politi som jakter på svarte folk med støtte fra staten, fortsatte hun.

Ubegeistret ordfører

Minneapolis' ordfører Jacob Frey var ikke begeistret for utviklingen.

– Jeg støtter ikke full avskaffelse av politiet, uttalte Frey på en demonstrasjon. Han ble raskt bedt om å forlate stedet av sinte deltakere som ropte «gå hjem Jacob, gå hjem!» etter ham.

Frey utdypet ifølge Reuters senere på TV at han er for «en massiv strukturell reform for å gå gjennom et strukturelt rasistisk system», men han er «ikke for å avskaffe hele politiavdelingen».

Byrådspresident Bender sier til CNN at det absolutt ikke er noe alternativ å ikke ha noe politi i det hele tatt.

Systemisk problem

Siden afroamerikanske Floyd døde etter pågripelsen i Minneapolis er politiets framgangsmåte ikke bare da, men også generelt blitt trukket fram som mulig «systemisk rasisme» og «systemisk diskriminerende praksis».

Floyd ble drept 25. mai da den hvite politibetjenten Derek Chauvin presset kneet sitt over den ubevæpnede svarte mannens hals i nesten ni minutter.

Chauvin er nå siktet for drap og skal fremstå i retten på mandag.

Politiet i Minneapolis, og generelt i USA, har nå havnet under sterk kritikk for deres maktbruk. Den rammer den svarte befolkningen uforholdsmessig hardt.

Siden 2012 skal politiet i byen ha benyttet kvelertak 428 ganger. 65 prosent – nesten to tredeler – av dem som ble tatt kvelertak på, var svarte. Det er til tross for at bare 19 prosent av innbyggerne i Minneapolis er svarte.

Protestene i USA

SISTE NYTT

Siste nytt