Bygget «bensinstasjon» til 360 millioner i Afghanistan

Det amerikanske forsvaret har brukt enorme summer på å bygge en stasjon for naturgass som bare kan brukes av et fåtall.

Naturgass-stasjonen i Sheberghan

Naturgass-stasjonen i Sheberghan til en pris av 43 millioner dollar.

Foto: SIGAR

Avsløringen kommer i en fersk rapport fra USAs egen spesialinspektør for rekonstruksjonen av Afghanistan (SIGAR).

Det er en stasjon for fylling av komprimert naturgass (CNG) byen Sheberghan nord i Afghanistan som får gjennomgå.

Tanken bak byggingen var å vise at Afghanistan kunne bruke den naturgassen som landet har store mengder av, til drivstoff.

Det var det amerikanske forsvarsdepartementets spesialgruppe for stabilitet og forretningsvirksomhet (TFBSO) som sto bak prosjektet.

– TFBSO bygget CNG-stasjonen til en ublu pris for amerikanske skattebetalere, til tross for at å bygge CNG-stasjon i Pakistan ikke koster mer enn 500.000 amerikanske dollar (vel fire millioner norske kroner), skriver SIGAR i rapporten.

Natural gas filling station i Afghanistan

Stasjonen er i bruk, men når det koster en årslønn å bygge om en bil til å gå på naturgass, så kan det bli få kunder.

Foto: TFBSO

Videre peker SIGAR på at det ikke var gjort undersøkelse av gjennomførbarheten av prosjektet.

– Hvis en sånn undersøkelse var blitt gjort, kunne man ha funnet ut at Afghanistan manglet den nødvendige infrastrukturen for å gjøre et CNG-nettverk bærekraftig, heter det i rapporten.

SIGAR peker også på prisen for å bygge om en bil til å kjøre på naturgass. Prisen på 700 amerikanske dollar er høyere enn en gjennomsnittlig årslønn i Afghanistan (690 dollar).

Laster Twitter-innhold

– Sjokkerende og utrolig

SIGAR har gjennom årene kommet med en rekke kritiske rapporter til hvordan USA har brukt penger som var bevilget for å bygge opp igjen Afghanistan etter flere tiår med krig.

I kvartal-rapporten SIGAR la frem 30. oktober kommer det frem at USA siden 2002 har bevilget 109,62 milliarder dollar – over 950 milliarder kroner – til gjenoppbyggingen.

Blant annet peker SIGAR i rapporten på at USA har brukt over 73 milliarder norske kroner på å bekjempe narkotikaproduksjonen i Afghanistan, men landet er fortsatt verdens største produsent av opium.

Når det gjelder naturgass-stasjonen skriver SIGAR at det amerikanske forsvarsdepartementet har prøvd å hindre dem i å komme til bunns i saken og sier at det er «sjokkerende og utrolig» at departementet sier at de ikke har noe kjennskap til TFBSO, til tross for at spesialgruppen rapporterte direkte til forsvarsministeren.

Labourers shovelling coal onto a truck Kabul

Kull er fortsatt det dominerende i landet som har store forekomster av naturgass.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Blir lenger i Afghanistan

Rapporten fra Sigar kommer bare noen uker etter at det ble klart at USA kommer til å ha soldater i Afghanistan også etter utgangen av 2016.

I en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Foreign Affairs skriver Kate Brannen at beslutningen om å forlenge den militære tilstedeværelsen vil føre til at USA fortsatt vil bruke enorme summer på ikke-militære tiltak i landet.

Samtidig peker hun på at det vil være så få amerikanske soldater i Afghanistan at det vil være ekstremt farlig for dem som vil etterforske hvordan pengene blir brukt.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt