Hopp til innhold

Bygger nye barrikader i Kiev

Demonstrantene i Kiev bygget nye barrikader i sentrum natt til fredag, etter at opposisjonen kom tomhendt tilbake fra samtalene med president Viktor Janukovitsj.

Nye barrikader i Kiev

Demonstrantene bygget nye barrikader i sentrum av Kiev natt til fredag.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Flere barrikader sto i brann torsdag kveld, etter en uke med voldsomme sammenstøt mellom politiet og demonstrantene, som krever presidentens avgang.

Arseniy Yatsenyuk

Arsenij Jatsenjuk.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Opposisjonslederne Oleg Tyagnibok og Arsenij Jatsenjuk satt torsdag i møte med Janukovitsj i flere timer, og opplyste etterpå at presidenten hadde gått med på å løslate et titalls arresterte demonstranter.

– Vi hadde en liste med krav, som ikke ble innfridd. Vil vi trekke oss tilbake? Nei! Så nå skal vi bygge barrikader, sa Jatsenjuk.

Ifølge AFP er barrikadene nå flyttet nærmere regjeringslokalene i hovedstaden, og demonstranter skal også ha okkupert landbruksdepartementets lokaler i sentrum.

Opposisjonslederne hadde gitt regjeringen frist til torsdag kveld med å imøtekomme kravene deres, og lovet nye angrep dersom det ikke skjedde.

Onsdag opplyste opposisjonen at fem mennesker var døde og flere hundre skadet etter at demonstrantene kastet steiner og brannbomber mot politiet, som svarte med tåregass og gummikuler.

Statsminister Mykola Azarov hevder de drepte ble skutt med jaktgeværer, som politiet ikke har.

Les: Villig til å bruke alle «nødvendige midler»

Buet på Klitsjko

Ukraina

Vitalj Klitsjko med demonstrantene i Kiev.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Tyagnibok og den tidligere tungvektsmesteren Vitalj Klitsjko ba demonstrantene innstendig om å overholde våpenhvilen med politiet, og å fortsette protestene på en fredelig måte.

Mange av demonstrantene er imidlertid misfornøyde med resultatet av møtet med regjeringen, og skal ha buet på Tyagnibok og Klitsjko ved barrikadene torsdag kveld, skriver Reuters.

– Vi kommer ikke til å sitte og vente på noe som ingen vet hva er. De som vil vinne, må kjempe, sier demonstranten Andrej Pilkevitsj til AP.

Klitsjko sier han frykter mer vold dersom samtalene med regjeringen ikke fører frem.

– Det eneste vi klarte å oppnå, var ikke mye. Jeg er redd for tap av menneskeliv. Vi kommer til å utvide Maidan (Uavhengighetsplassen) ytterligere, helt til de begynner å høre på oss, sier Klitsjko.

Les: – Vi gir oss ikke før presidenten går av

Beklager mobbevideo

Innenriksminister Vitalj Zakhartsjenko har stilt en garanti for at politiet ikke skal gripe inn mot demonstrantleiren på Uavhengighetsplassen i Kiev, og sendte torsdag ut en uttalelse der han ber politiet om å ikke reagere på provokasjoner.

Ifølge innenriksdepartementet er 73 personer arrestert, og 52 av dem er siktet for å ha deltatt i opptøyer, noe som nå har en strafferamme på åtte års fengsel.

Torsdag dukket det opp en video av det ukrainske opprørspolitiet Berkut som harselerer med en naken demonstrant i Grusjevskijgaten i Kiev, noe som ikke falt i god jord blant demonstrantene.

Innenriksdepartementet sier de beklager og etterforsker episoden.

Les også: – Vokter skadde demonstranter på sykehusene i Kiev

Stormet offentlige kontorer

Urolighetene har også spredt seg til andre deler av landet. I Lviv, like ved den polske grensen, stormet demonstranter kontoret til guvernør Oleg Salo og tvang ham til å skrive under på sin egen oppsigelse.

I byen Rivne ble guvernørens kontorer rasert av demonstranter som sang nasjonalsangen.

President Janukovitsj har innkalt nasjonalforsamlingen til et hastemøte i neste uke for å finne en løsning på konflikten, men ifølge AP er det lite som tyder på at han vil etterkomme demonstrantenes ønsker.

Les også: Gorbatsjov ber Putin og Obama mekle

Selv om de opposisjonelle demonstrantene i Kiev er slitne, rapporteres det om folkemøter i andre byer i Ukraina. - Tar folk virkelig til gatene, har du en revolusjonær situasjon, sier utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i Kiev.

VIDEO: Hans-Wilhelm Steinfeldt rapporterer om situasjonen i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.