Hopp til innhold

Bygd på Grønland evakuert av frykt for enormt isfjell

169 innbyggere i bygda Innaarsuit på Grønland er evakuert i frykt for at et enormt isfjell som er grunnstøtt like ved, skal kalve og utløse en flodbølge.

Bygd evakuert av frykt for enormt isfjell.

Vaktsjef Lina Davidsen i Grønlands Politi opplyser fredag morgen at innbyggerne er evakuert fra bygda Innaarsuit på Grønland. Hvor lang tid det tar før de kan vende tilbake, er høyst usikkert.

Foto: Karl Petersen/Ritzau Scanpix / NTB scanpix

– Befolkningen i Innaarsuit er svært bekymret for dette store isfjellet fordi det kan få enorme konsekvenser hvis det kalver, sier bygdebestyrer Karl Petersen til Sermitsiaq.ag.

Vaktsjef Lina Davidsen i Grønlands Politi opplyser fredag morgen at innbyggerne er evakuert. Hvor lang tid det tar før de kan vende tilbake, er høyst usikkert.

– Det avgjør naturkreftene, sier Davidsen, som føyer til at vindretningen i øyeblikket er gunstig.

– Vi håper at isfjellet blir tatt av strømmen, sier hun. Politiet og den lokale beredskapsledelsen skal ha et møte om situasjonen senere fredag.

Petersen mener det ikke er nok, og ønsker at isfjellet skal bukseres bort fra bygda.

Andre bygder også i fare

Beredskapen i Avannaata kommune følger også nøye med isfjellet. Kalver det må beboerne der også i verste fall evakueres, ifølge dansk TV2.

Myndighetene på Grønland håper at naturen selv vil løse problemet med isfjellet. Enten med hjelp fra tidevann eller vind.

Politiet er ikke til stede med egne folk i Innaarsuit, men følger utviklingen i isfjellet via lokale brannfolk og er klar til rykke på få minutter, hvis fjellet gjør tegn til å brekke.

– Vi har forberedt oss på evakuering og har et S61-helikopter klart til å rykke ut, sier Lina Davidsen.

Liknende har skjedd før

Det er ikke første gang at naturens krefter skaper frykt på Grønland. I juni i fjor ble det målt et jordskred på 4,0 på richterskalaen i bygden Nuugaatsiaq.

Fire mennesker mistet livet og elleve ble skadd. En rekke hus ble skyllet ut på sjøen, og bygda er i dag tom for folk.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.