Hopp til innhold

Har tatt imot flere flyktninger enn sin egen befolkning

KILIS (NRK): Den tyrkiske grensebyen Kilis har tatt imot dobbelt så mange flyktninger som sine egne innbyggere. Borgermester Hasan Kara synes byen fortjener Nobels fredspris.

EUROPE-MIGRANTS/DILEMMAS File photo of internally displaced Syrians waiting near the Bab al-Salam crossing, opposite Turkey's Kilis province

GRENSEBY: Mer enn tre millioner syrere har slått seg ned i Tyrkia. De fleste bor i grenseområdet, ikke langt fra Syria. De aller fleste ønsker å reise tilbake til Syria. Men først må krigen ta slutt.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

– Tenk deg at du veier 60 kilo. Du legger deg til å sove. Og når du våkner veier du 150 kilo! Slik er det hos oss, sier Hasan Kara.

Han sammenligner byens raske vekst med en fedmesykdom.

I 2011 bodde 93.000 tyrkere i Kilis. I løpet av de siste fem årene har byen tatt imot 135.000 syrere. Ifølge byplanen skulle byen vokse seg til 115.000 innbyggere i 2023.

– Og nå har vi snart 250.000 innbyggere her, forklarer Kara.

«Guds gjester»

Borgermester Kara kaller syrerne gjester, ikke flyktninger.

– De er Guds gjester. Derfor tar jeg imot dem. Om vi ikke hadde latt dem bo blant oss her, hadde de dratt til Europa, der de kunne ha blitt ofre for menneskehandel og barnearbeid.

Men Kilis bykommune får for lite hjelp utenfra, mener borgermesteren.

Hasan Kara borgermester i Kilis

BORGERMESTER: Hasan Kara styrer en by med store utfordringer. Før samlet Kilis bykommune inn 40 tonn søppel hver dag. Nå er tallet steget til 160 tonn søppel, forteller han.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Som en del av flyktningavtalen EU og Tyrkia ble enige om i mars i fjor, skulle EU betale Tyrkia 3,3 milliarder euro for å holde porten stengt.

FNs utviklingsprogram UNDP har gitt byen en bil for å behandle søppel, men ellers må Kilis greie seg med egne ressurser og penger sendt fra Ankara, ifølge Kara.

– 700.000 syrere venter ved grensen nå. Om porten åpnes, vil de krysse og fortsette til Europa, sier han.

For nå makter ikke grensebyen å ta imot flere flyktninger, ifølge borgermesteren.

Lærer å sy sammen

Bykommunen arrangerer kurs for syriske og tyrkiske kvinner slik at de kan lære hverandre håndverk. På kurset NRK besøker, sitter flere rundt et langbord, der de strikker, syr og broderer. Ferdighetene skal forhåpentligvis kunne gi dem en inntekt.

– Alle kvinnene er enker, de mistet sin forsørger i krigen, forklarer Hiam Zemzem på kurset.

Omstridte giftermål

Men det er også en annen grunn til at kvinnene møtes.

Forholdet mellom tyrkiske og syriske kvinner i Kilis er til tider anspent siden stadig flere tyrkiske menn gifter seg med syriske kvinner, forteller en av borgermesterens rådgivere.

Tyrkere finner seg både kone nummer to og tre, skriver The Guardian. Syriske enker med barn gifter seg i desperasjon for å skaffe familien en forsørger.

Øzlan Arslan

BYGGE BRO: Øzlan Arslan leder kurs der tyrkiske og syriske kvinner hjelper hverandre. De skal også bli kjent for å dempe spenningene dem i mellom.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Når de blir bedre kjent, er ikke kvinnene lenger så fremmede for hverandre. Og da vil de kunne hjelpe hverandre, sier Øzlan Arslan, som leder kurssenteret i Kilis.

Nominert til Nobels fredspris

– Å bo sammen med så mange syrere? Det fungerer ikke i det hele tatt. Jeg vil ikke leve med dem, sier en ung tyrkisk kvinne NRK treffer på gaten i Kilis.

Arbeidsmarkedet er presset, boligprisene går opp og uroen i byen stiger, mener både hun og flere andre NRK snakker med.

Men borgermester Hasan Kara mener uansett at Kilis er et lys i mørket.

– Hele verden burde se til Kilis. Vi lever sammen i fred her.

I fjor nominerte tyrkiske parlamentarikere Kilis til Nobels fredspris for sin gjestfrihet, meldte Al Jazeera.

– Vi tar gjerne imot Nobels fredspris. Den er viktig for oss, sier Kara.

Men han legger raskt til at Kilis bykommune ikke driver med det humanitære arbeidet for å få den gjeve prisen.

– De er Guds gjester, gjentar borgermesteren fra det religiøse regjeringspartiet AKP.

TURKEY-EUROPE/REFUGEES

SYRERE: Barn sykler i flyktningleiren ved Kilis. Både barn og voksne er tatt i mot med åpne armer av myndighetene i Kilis. Men ikke alle tyrkere er like overbevist om at det er bra å ta i mot så mange i en liten by.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt