Hopp til innhold

Bydelen som kalles terrorens vugge i Belgia

BRUSSEL/OSLO (NRK): Bydelen Molenbeek har gangavstand til hovedkvarterene til Nato og EU, og har fostret ekstremistene i noen av Europas verste terrorangrep de siste tolv årene.

Molenbeek i Brussel

MOLENBEEK: Brussel-bydelen Molenbeek utpekes som et arnested for europeisk terror. Den lille bydelen knyttes til minst fem terroraksjoner de siste tolv årene.

Foto: Anders Brekke / NRK

Belgia er i landesorg etter tirsdagens terror i Brussel. Minst 31 mennesker ble ofre for angrepene mot hovedstadens flyplass og en metrostasjon.

Rue de la Carpe i Molenbeek

FOLK I GATENE: Rue de la Carpe i Molenbeek 18. mars, dagen da Salah Abdeslam ble arrestert.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP

Samtidig reiser angrepet nye spørsmål om landets innsats i kampen mot terror og håndteringen av radikalisering og ekstremisme. Problemene ser ut til å ligge ikke langt unna Brussels viktigste områder.

Bare noen kilometer fra de storslagne hovedkvarterene til Nato og EU ligger bydelen Molenbeek.

Fra sentrum i Brussel, Grand Place, er det ti minutters gange til bydelen som nå utpekes som kanskje det viktigste et arnested for jihadisme og europeisk terror.

Molenbeek er bare litt større enn Grünerløkka i Oslo, men har nærmere 100.000 innbyggere og over 20 moskeer, noen av dem bare et par hundre meter fra hverandre.

En gang var bydelen et av de viktigste industristedene i Belgia og tiltrakk seg derfor mange innvandrere fra Nord-Afrika.

Nå knyttes den lille bydelen til minst fem terroraksjoner de siste tolv årene. Fra Madrid-bombene i 2004 og Paris-angrepene i fjor høst til gårsdagens angrep.

Mistenkte etter terrorbombene mot Brussel-flyplassen

FIKK TIPS: Overvåkningsbilder viser det som trolig er mennene som sprengte seg selv i lufta på flyplassen i Brussel tirsdag morgen.

Foto: HANDOUT / Afp

Brødre bak terror

Belgiske myndigheter har bekreftet at Ibrahim og Khalid El Bakraoui utførte selvmordsangrepet. Brødrene fra Belgia knyttes til samme nettverk som utførte Paris-angrepene, ifølge belgiske medier.

En av de to brødrene, Khalid, skal ha leid bolig under falsk identitet i bydelen Forest, der det var en antiterroraksjon forrige uke. En terrormistenkt ble drept og fire politifolk såret i den dramatiske politiaksjonen.

Etterforskere som tok seg inn i leiligheten, fant et IS-flagg, våpen og fingeravtrykkene til Salah Abdeslam i denne leiligheten.

Abdeslam, som er siktet for Paris-terroren, ble nylig pågrepet i Molenbeek etter en storaksjon. Det var også her han bodde før angrepene som kostet 130 menneskeliv.

Den tredje mistenkte, belgiske Najim Laachraoui (24) har vært etterlyst etter pågripelsen av Abdeslam.

Molenbeek i Belgia

SENTRALT: Bydelen Molenbeek i Brussel ligger bare noen kilometer fra hovedkvarterene til Nato og EU, og utpekes som et arnested for jihadisme og europeisk terror.

Stille dagen etter

Dagen etter terrorangrepene i Brussel var det stille i Molenbeek.

Blant nedslitte bygårder, en kommunal skole, små butikker og en bussholdeplass var det flere biler enn mennesker i gatene.

De få som var ute var lite villige til å snakke med pressen, selv om noen få ville få frem at de er glade i bydelen til tross for det frynsete ryktet den har fått.

– Jeg er født her, og har bodd her hele livet. Her driver jeg med sport, og her jobber jeg. Hjertet mitt er i Molenbeek, sier en 20 år gammel belgier som forteller at han er av marokkansk opprinnelse, i likhet med nærmere 80 prosent av bydelens innbyggere.

Knyttes til store terroraksjoner

Nesten hver gang det skjer et terroristangrep fra islamistiske grupper i Europa, rettes søkelyset mot Molenbeek, skriver Guardian.

Flere av Paris-terroristene skal ha vært hjemvendte IS-krigere fra Syria og Irak. Tre av terroristene hadde bånd til Molenbeek. En av dem var Brahim Abdeslam – broren til Salah Abdeslam. Brahim var en av hovedterroristene som sprengte seg selv i lufta utenfor konsertlokalet Bataclan.

Flere av gjerningspersonene ble kjent med Abdelhamid Abaaoud, den antatte hjernen bak Paris-terroren, i Molenbeek. Denne bydelen også vært knyttet til terrorvirksomhet tidligere.

Den 26 år gamle marokkaneren som avfyrte flere skudd med en kalasjnikov på et tog mellom Brussel og Paris i august i fjor, bodde i Molenbeek. Tre personer ble såret i angrepet.

Også en av bombemennene i terrorangrepet mot Madrid i 2004 bodde i Molenbeek. Dette angrepet krevde 191 liv.

Fire personer ble drept på det jødiske museet i Brussel, da franskmannen Mehdi Nemmouche gikk til angrep bygningen med et automatvåpen i mai 2014. Nemmouche skal ha bodd i Molenbeek før han utførte angrepet.

Belgium Attacks
Foto: Ketevan Kardava / Ap/Georgian Public Broadcaster

40 prosent arbeidsledighet

Molenbeek, som også omtales som «jihadist-hovedstaden i Europa», er med sine rundt 100.000 innbyggere av Belgias fattigste.

– Det er nesten alltid en link til Molenbeek. Vi har et enormt problem i Molenbeek, sa Belgias statsminister Charles Michel etter Paris-terroren i fjor høst.

Plass i Molenbeek

ELDRE BYGNINGER: En plass i Molenbeek. Bydelen skiller seg fra de innvandringstunge forstedene til franske storbyer, som består av store boligblokker fra 1960- og 1970-tallet, mens bygningsmassen i Molenbeek er eldre,

Foto: THIERRY MONASSE / AFP

Andre har vært skarpere i ordbruken. Ifølge ABC News har den belgiske innenriksministeren Jan Jambon sagt at han vil «renske ut Molenbeek», mens enkelte i franske medier har tatt til orde for å bombe bydelen i stedet for Irak og Syria.

Ifølge Frankrikes president Francis Hollande ble det blodige angrepet i Paris planlagt i Syria, men satt i gang fra Belgia med fransk hjelp.

40 prosent av innbyggerne i Molenbeek er arbeidsledige. Bydelen er tett befolket, og rundt 80 prosent har ifølge AFP opprinnelse fra Nord-Afrika.

Molenbeek er en sammensatt bydel med falleferdige områder, men også middelklassehjem og en hyggelig markedsplass. Her er boligprisene fortsatt lave, og oversikten over innbyggerne er mangelfull.

Marked i Molenbeek

Markedet i Molenbeek tirsdag i forrige uke.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Gjemte seg i fire måneder

Etter at det har blitt klart at Salam Adbeslam trolig gjemte seg fire måneder i Molenbeek til tross for at han var Europas mest ettersøkte mann, har bydelen kommet i hele verdens søkelys.

Ifølge Le Libre kan han ha gjemt seg i kjelleren til en leilighet som eies av moren til en venn av ham, som ikke har tilknytning til militant islamisme.

Statsadvokat Frederic Van Leeuw mener at Abdeslam benyttet seg av et stort nettverk av venner og slektninger for å holde seg i skjul. Ifølge statsadvokaten hadde ikke nettverket sitt utspring i militant islamisme, men i narkotikahandel og småkriminalitet.

– Det handlet om solidaritet fra familie og naboer, sa Van Leeuw til RTBF om hvordan Abdeslam kunne holde seg skjult til tross for at det var blitt ringt inn 24.000 tips til en tipstelefon politiet hadde satt opp.

Den kombinasjonen av vennskap, småkriminalitet og ekstrem islamisme gjør det ekstra vanskelig for politiet å få innblikk i bydelen.

– Jeg tror ikke Daesh (arabisk for IS, red.anm.) gir ordre 24 timer om dagen. Det ville gjort det for lett for oss, sier statsadvokat Van Leeuw.

Til slutt ble Abdeslam pågrepet etter en mistenkelig pizzabestilling, i en sliten treetasjes bygning bare noen hundre meter fra Europas mektigste institusjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt