Hopp til innhold

– En kul nykommer er ikke det USA trenger nå

Iowa-vinnerne Pete Buttigieg og Bernie Sanders fikk gjennomgå for å ikke ha det som trengs for å lede partiet til valgseier under Demokratenes TV-debatt i USA. Rasespørsmål ble også et tema i debatten.

Presidentkandidatane på Demokratisk side diskuterte rasisme i Manchester, New Hampshire.

Presidentkandidatene fra Demokratene diskuterte rasisme i Manchester, New Hampshire.

Buttigieg og Sanders, som står igjen som vinnere etter nominasjonsvalget i Iowa, ble midtpunktet i Demokratenes debatt fredag kveld i New Hampshire, fire dager før primærvalget i delstaten.

Disse deltok i debatten:

  • Andrew Yang
  • Pete Buttigieg
  • Elizabeth Warren
  • Joe Biden
  • Bernie Sanders
  • Amy Klobuchar
  • Tom Steyer

Statistisk sett har vinnerne av Iowa de siste årene endt opp med å bli Demokratenes presidentkandidat. 38 år gamle Buttigieg og 78-årige Sanders ble blant annet utfordret på om de er i stand til å stå imot president Donald Trump.

– Donald Trumps største mareritt er en kandidat som vil tiltrekke seg sentrumsvelgere. Jeg tror vi trenger noen som faktisk inkluderer folk i stedet for å ekskludere dem, sa senator Amy Klobuchar.

Amy Klobuchar Demokratenes presidentkandidat

Amy Klobuchar kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Foto: Joe Raedle / AFP

Sosialist-stempel

Klobuchar mener at Sanders ikke er i stand til å tiltrekke seg velgere som befinner seg i midten, noe som er nødvendig for å vinne presidentvalget 3. november.

Også Joe Biden sådde tvil om Sanders' evne til å samle velgerne.

– Bernie stemplet seg selv som en demokratisk sosialist. Jeg tror det er et stempel presidenten kommer til å sette på alle som støtter Bernie dersom han blir nominert, sa Biden.

Biden utfordret også Buttigieg på om han hadde nok erfaring til å vinne valget mot Trump. Buttigieg har vært ordfører i to perioder i South Bend, en by med en befolkning på 100.000.

Bernie Sanders ble kandidaten som tok mest taletid under debatten, mens Joe Biden og Pete Buttigieg fulgte tett på.

Election 2020 Debate

Demokratenes TV-debatt i New Hampshire.

Foto: Elise Amendola / AP

Nykommer

Amy Klobuchar kritiserte også Buttigieg som skal ha sagt at han heller vil se på tegnefilmer enn å se på «den utmattende» riksrettsavstemningen på TV. Senatoren mener at en «kul nykommer» ikke er det USA trenger nå.

– Vi har allerede en nykommer i Det hvite hus, og se hvor vi er i dag, sa Klobuchar.

Og Buttigieg la ikke skjul på at han mangler erfaring.

– Dersom dere ser etter den personen som har lengst fartstid i Washington, D.C., så er ikke jeg den kandidaten, sa han.

Eksordfører Buttigieg mener på sin side at erfaring fra Washington, som noen av hans rivaler har, ikke er det som er nødvendig, men at det er på tide med en ny politisk ledelse.

– Vi kan ikke løse problemene som ligger fremfor oss ved å se oss tilbake. Vi må se fremover, sa han.

Klimaaktivist og milliardær Tom Steyer mener Buttigieg ikke appellerer til svarte og latinamerikanske velgere, noe han sier er nødvendig for å kunne slå Trump.

Sanders mener at måten å slå Trump på er å få sofavelgerne til urnene, å kunne ha politikk som appellerer til arbeiderklassen og ungdommer.

Demokratenes TV-debatt i New Hampshire. Pete Buttigieg og Bernie Sanders.

Demokratenes TV-debatt i New Hampshire. Pete Buttigieg og Bernie Sanders.

Foto: Joe Raedle / AFP

Rasespørsmål

Rasespørsmål har lenge vært en vanskelig sak for Buttigieg. Da debattlederen flere ganger henviste til en økning i antall svarte som var blitt arrestert for narkotikaforbrytelser mens han var ordfører, prøvde Buttigieg først å unngå å svare direkte.

Han henviste til at han hadde prioritert å få bukt med kriminalitet der våpen var involvert, og med gjengkriminalitet.

– Vi vedtok en strategi om en målrettet innsats i narkotikasaker der gjenger var involvert, og der mennesker ble drept. Disse tingene henger sammen når vi skal greie å forhindre vold og fjerne effekten av systematisk rasisme.

Warren ble spurt om svaret fra Buttigieg var godt nok.

– Nei, du må erkjenne fakta, var svaret.

xVslHlpCGeU

Pete Buttigieg på scenen under Demokratenes åttende TV-debatt natt til lørdag norsk tid.

Foto: Elise Amendola / AP

Erkjenner trøkk

Tidligere visepresident Biden erkjenner at han på sin side fikk et slag for baugen i nominasjonsvalget i Iowa og tror han også vil møte på problemer i neste valgrunde.

– Jeg fikk en trøkk, og jeg vil trolig få det her også, sa Biden.

Den tidligere visepresidenten sier at senator Sanders vant primærvalget i New Hampshire i 2016 over Hillary Clinton, så han sier at han derfor tror han kommer til å få seg «en trøkk» også der.

Biden fikk en kalddusj under nominasjonsvalget i Iowa. Han er nummer fire etter Buttigieg, Sanders og Elizabeth Warren. Primærvalget i New Hampshire er tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt