Hopp til innhold

Bush vurderte å droppe Cheney

USAs tidligere president George W. Bush vurderte et tilbud fra visepresident Dick Cheney om at Cheney skulle trekke seg da Bush stilte til gjenvalg i 2004.

George Bush taler om Irak

Tidligere president George W. Bush er klar med sin selvbiografi. Nå trer han fram i rampelyset igjen.

Foto: SAUL LOEB / AFP

- Jeg vurderte muligheten. Mens Dick bidro til viktige deler av grunnlaget for vår politikk, var han blitt en rød klut for medier og venstresiden. Han ble sett på som mørk og hjerteløs, skriver Bush i sin selvbiografi «Decision Points » som kommer ut i neste uke.

Tenkte lenge

Bush vurderte i flere uker å bytte ut Cheney med den daværende majorsitetslederen i Senatet, Bill Frist fra Tennessee, før han bestemte seg for å beholde Cheney.

- Jo mer jeg tenkte på det, jo klarere så jeg at han burde bli med videre. Jeg hadde valgt Cheney for at han skulle hjelpe meg i jobben. Det var akkurat det han gjorde, skriver Bush.

Onde tunger ville ha det til at det egentlig var Cheney som bestemte i Det hvite hus.

- Dersom jeg hadde byttet ut Cheney kunne jeg ha bevist at det var jeg som bestemte, skriver Bush.

Det er The New York Times som har fått tilgang til et eksemplar av selvbiografien.

George W. Bush og Dick Cheney

Visepresident Dick Cheney tilbød seg å gå av før valget i 2004, men Goerge W. Bush ville ha ham med videre.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Bush har ikke noe ønske om å skape problemer for etterfølgeren Barack Obama, og skriver omtrent ingenting om ham, bortsett fra å rose Obama fordi han valgte å sende flere soldater til Afghanistan.

Har ligget lavt

George W. Bush har ligget svært lavt siden han gikk av som president for snart to år siden. Boka og en påfølgende PR-tur vil bli hans retur til rampelyset.

Boka kan bidra til å bedre Bush' ettermæle. Da han forlot Det hvite hus var oppslutningen blant velgerne på et lavmål.

Boka er ikke en tradisjonell kronologisk gjennomgang av eks-presidentens liv.

I stedet har Bush konsentrert seg om 14 avgjørende beslutninger som har formet hans liv og presidentskap, som da han sluttet å drikke alkohol og hans håndtering av Al Qaida-angrepene i New York og Washington 11. september 2001.

Forsvar

Bush leverer et sterkt forsvar for flere sine beslutninger som president, som invasjonen i Irak.

Begrunnelsen er at USA er blitt tryggere uten en morderisk diktator på jakt etter kjemiske- og biologiske våpen, og at Iraks befolkning har det bedre med en regjering som står til ansvar for befolkningen i stedet for å torturere og drepe dem.

Bush forsvarer også at han tillot røffe avhørsmetoder av terrormistenke, som simulert drukning.

Da han fikk spørsmål å tillate bruk av en slik avhørsmetode mot mannen bak 11. spetember-angrepene, Khalid Sheikh Mohammed, svarte Bush: « Ja, det kan du banne på».

- Slike avhør reddet liv, skriver Bush.

Selvkritisk

Samtidig er han i boka mer selvkritisk på enkelte områder enn han var i sin presidenttid.

Orkanen Katrina

Tidligere president George W. Bush beklager at han reagerte for seint da orkanen «Katrina» rammet New Orleans.

Foto: Eric Gay / Ap

Bush beklager at han reagerte for seint da orkanen «Katrina» rammet New Orleans og bleklager sin beslutning om å redusere de amerikanske styrkene i Irak etter den opprinnelige invasjonen.

Bush skriver at han følte seg dårlig da han forsto at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, og at en for rask styrkenedtrapping i Irak var det største feilgrepet i gjenomføringen av krigen.

SISTE NYTT

Siste nytt