Hopp til innhold

Bush trosset kinesiske advarsler

USAs president George W. Bush møtte den tibetanske lederen Dalai Lama til tross for Kinas advarsler om at et slikt møte vil skade forholdet mellom Kina og USA.

Dalai Lama taler til det tibetanske felleskapet i New York, oktober 2007.

Dalai Lama taler til det tibetanske felleskapet i New York, i forbindelse med hans besøk i USA. Han mottar i morgen Kongressens gullmedalje.

Foto: Mary Altaffer / AP

– Vi er rasende, sier lederen av kommunistpartiets avdeling i Tibet, Zhang Qingli tirsdag.

Bush møtte Dalai Lama i ettermiddag, og i morgen skal Tibets åndelige leder overrekkes Kongressens gullmedalje. En talsmann for Det hvite hus forsikret i ettermiddag at møtet ville gå som planlagt.

– Hvis Dalai Lama kan motta en slik pris, er det ingen rettferdighet eller gode mennesker i verden, legger Zhang til.

Kina ser på den åndelige lederen for Tibets buddhister som en separatist. Dalai Lama insisterer på at han kun ønsker reell selvråderett for Tibet. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1989

Ba USA avlyse

–  Kongressens avgjørelse og presidentens  møte med Dalai Lama bryter med internasjonale normer, sier Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

Han ba USA om å avlyse møtet og medaljeseremonien.

Kina har samtidig valgt å trekke seg fra et møte i Berlin angående atomkrisen i Iran mellom FNs vetomakter samt Tyskland.

– Jeg tror Kina hadde problemer med å fordøye tilstedeværelsen av visse religiøse ledere og en hendelse i Kongressen, sier en anonym kilde i det amerikanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Men talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Liu Jianchao, opplyser bare at det er «tekniske grunner» til at Kina ikke vil være til stede på møtet.

– Skader forholdet

Liu er derimot tydelig i sin kritikk av Bushs møte med Dalai Lama.

– Vi har flere ganger henvendt oss til USA, og vi vil gjerne igjen oppfordre USA til å korrigere sin feil og avlyse arrangementet, sa han på en pressekonferanse i utenriksdepartementet tirsdag.

Han beskrev USAs omfavnelse av Dalai Lama som en innblanding i Kinas indre forhold.

– Dette vil gjøre alvorlig skade på forholdet mellom USA og Kina, understreket han.

Oppmuntring

Dalai Lamas spesialutsending Lodi Gyari sier at medaljeseremonien i Kongressen er et uttrykk for at «folk fortsatt bry seg om Tibet».

– Jeg tviler ikke på at dette er en enorm oppmuntring og gir håp til det tibetanske folk, sa han til nyhetsbyrået AP.

Dalai Lama ble tatt imot av en stor folkemengde, flere kledd i Tibets tradisjonelle drakt, da han ankom Washington i går.

Bush har flere ganger møtt Dalai Lama, som har levd i eksil i India siden et mislykket tibetansk opprør mot kinesisk styre i 1959.

– Vi håper de kinesiske lederne vil se Dalai Lama slik presidenten ser ham, som en åndelig leder som ønsker fred, sier talskvinne i Det hvite hus Dana Perino.